Ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στο μήνυμά του στην 73η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ανέφερε πως η πανδημία του κορωνοϊού δεν έχει τελειώσει και γι’ αυτό όλα τα κράτη πρέπει να δράσουν με αλληλεγγύη.

Αναφερόμενος στη μάχη που έδωσε η Ελλάδα απέναντι στην πρωτοφανή πανδημία του κορωνοϊού, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι «συστρατευθήκαμε με όπλα μας την επιστημοσύνη, την αλληλεγγύη, το φιλότιμο και τη φιλοπατρία. Για να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας, αλλά πρωτίστως τις ευπαθείς ομάδες.»

Ο Βασίλης Κικίλιας, ενώπιον των συναδέλφων του, επισήμανε ότι «την επιτυχία μας την πιστώνεται πρωτίστως το κορυφαίο ανθρώπινο δυναμικό που στελεχώνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οι καθημερινοί ήρωες: οι ιατροί, οι νοσηλευτές, το διοικητικό και παραϊατρικό προσωπικό, οι διασώστες και τα πληρώματα του ΕΚΑΒ. Οι επιστήμονες και το προσωπικό του ΕΟΔΥ, οι οποίοι ανέλαβαν επιτυχώς την ιχνηλάτηση από το πρώτο κιόλας κρούσμα.»

Στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας περιέγραψε το σχέδιο που ακολούθησε η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό:

«Ήμασταν και είμαστε από τη πρώτη στιγμή σε άμεση επαφή με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων.

  • Ορίσαμε 13 νοσοκομεία αναφοράς σε όλη τη χώρα
  • Πραγματοποιήσαμε υπό τον συντονισμό του ΕΚΑΒ πάνω από 30 ασκήσεις ετοιμότητας.
  • Εμπιστευτήκαμε τους ειδικούς και ορίσαμε την Επιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.
  • Στις 26 Φεβρουαρίου στην Ελλάδα εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού. Την ίδια μέρα, έπειτα από εντολή του Πρωθυπουργού, ανακοίνωσα την αναβολή των καρναβαλικών εκδηλώσεων και στις 10 Μαρτίου την αναστολή λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών.
  • Στις 22 Μαρτίου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε γενικό lockdown.»

O κ. Κικίλιας μίλησε εκτενώς για την αύξηση κλινών ΜΕΘ από 565 σε 1.017, τις προσλήψεις στο ΕΣΥ με νέο προσωπικό, που «έχει ήδη ξεπεράσει τις 4.000», την «άνευ προηγουμένου αερογέφυρα προμηθειών, εν μέσω μια παγκόσμιας διαμάχης υλικών», την ολοκλήρωση δωρεών 865 φορέων, ύψους 89 εκατ. ευρώ.

Καταλήγοντας ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επισήμανε:

«Καθώς η πανδημία δεν έχει τελειώσει, πιστεύω ακράδαντα ότι θα πρέπει να δράσουμε όλοι μαζί με αλληλεγγύη. Η αλληλεγγύη δεν είναι απλά μια λέξη. Είναι μια αξία, είναι μια αρχή που πρέπει να διέπει τον κόσμο, ιδιαίτερα σε εποχές πρωτοφανούς κρίσης. Υπό αυτό το πρίσμα, η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως το ψήφισμα που κατατέθηκε από την Ε.Ε., αναφορικά με την ανταπόκριση στην COVID-19. Ευχόμενος σύντομα να έχουμε θετικές ερευνητικές εξελίξεις στον τομέα των φαρμάκων και των εμβολίων, παροτρύνω την υποστήριξη της “υγείας σε όλες τις πολιτικές”, ώστε να διασφαλιστεί ότι κανείς δεν μένει πίσω. Ευχαριστώ για την προσοχή σας.»

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το μήνυμα του υπ. Υγείας Βασίλη Κικίλια στη συνέλευση του ΠΟΥ: