ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Σ. Τσιόδρας: «Βέβαιο το δεύτερο κύμα κορωνοϊού» – Τι είπε για τα παιδιά και το τέστινγκ;

Σ. Τσιόδρας: «Βέβαιο το δεύτερο κύμα κορωνοϊού» – Τι είπε για τα παιδιά και το τέστινγκ;

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των συντακτών Υγείας για τον κορωνοϊού, ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στα παιδιά και στο ένζυμο που έχουν που τους προστατεύει από τον κορωνοϊό.

«Ελληνική μελέτη από συναδέλφους πανεπιστημιακούς του ΕΚΠΑ έδειξε σημαντική έκπτωση των οσφρητικών λειτουργιών σε ενήλικες ασθενείς με την νέα νόσο. Η μελέτη χρησιμοποίησε αντικειμενικό τρόπο μέτρησης οσφρητικής δυσλειτουργίας με ειδικά τεστ και ανίχνευσε διαταραχές της όσφρησης σε 64% των ασθενών», είπε ο καθηγητής.

Και συνέχισε: «Οι κορωνοϊοί προσβάλουν το οσφρητικό επιθήλιο λόγω της αυξημένης έκφρασης που παρουσιάζει στον υποδοχέα 2. Είναι το περίφημο ένζυμο που αποτελεί την πόρτα του οργανισμού για να μπει ο ιός στο σώμα μας.

Έχει σχέση με το επόμενο εύρημα που θα σας αναφέρω κι εξηγεί γιατί τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά. Αφορά την περιοχή της μύτης και συγκεκριμένα την περιοχή που προσβάλλει ο ιός πρώτα.

Νέα ευρήματα από την Νέα Υόρκη υποστηρίζουν πως τα παιδιά έχουν μειωμένη έκφραση του υποδοχέα 2 στην μύτη. Δηλαδή παράγουν σημαντικά μικρότερες ποσότητες αυτής της πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί ο ιός για να μπει στον οργανισμό μας. Ο βλεννογόνος της μύτης είναι από τις πρώτες εστίες της λοίμωξης στον οργανισμό.

Στη μελέτη που εξέτασε ανθρώπους ηλικίας 4-60 ετών, η χαμηλότερη έκφραση του γονιδίου για την παραγωγή αυτού του ενζύμου ήταν στα μικρά παιδιά. Και προοδευτικά αύξανε με την ηλικία. Μεγάλη μελέτη 6.000 παιδιών θα προσπαθήσει να απαντήσει στο ερώτημα αν αυτή η ανακάλυψη που προέρχεται από τα παιδιά, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της μετάδοσης της νόσου με κάποιο καινούριο φάρμακο που θα στοχεύει τον υποδοχέα αυτό. Την θύρα από την οποία μπαίνει ο κορωνοϊός στον οργανισμό μας».

Το «καμπανάκι» για μπαρ, πλοία και θέρετρα

«Έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας», επισήμανε ο καθηγητής, ενώ τόνισε πως θεωρείται βέβαιο να υπάρξει δεύτερο κύμα και στην Ευρώπη.

Ο λοιμωξιολόγος επεσήμανε πως κατοικίες μεταναστών, μπαρ, πλοία, κρουαζιερόπλοια, θέρετρα σκι- διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στην επιδημία. Σημείωσε πως οι περισσότερες μεταδόσεις της νόσου συμβαίνουν σε αυτά τα μέρη.

Έρευνα ελπίδας – «Κολλάει» ξανά κορωνοϊό κάποιος που νόσησε;

«Ένα άλλο σημαντικό εύρημα από συναδέλφους στην Βοστώνη προσπάθησε να απαντήσει στο ερώτημα αν οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον ιό, μπορούν να επαναμολυνθούν.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν πειραματόζωα, εννέα πιθήκους, τα οποία ανέπτυξαν συμπτώματα της νόσου κι ένα μήνα μετά τους έδωσαν άλλη μια δόση του ιού. Τις επόμενες δύο εβδομάδες διαπίστωσαν γρήγορα μειούμενα επίπεδα του ιού στην μύτη των ζώων και σχεδόν καθόλου στους πνεύμονες.

Όλα τα ζώα γρήγορα εμφάνισαν μετά τη δεύτερη έκθεση στον ιό τα αντισώματα στο αίμα τους, όπως συμβαίνει όταν έχουμε περάσει μια ίωση. Αναπτύσσουμε αντισώματα και δεν ξαναασθενούμε από την ίδια ίωση εντός μικρού χρονικού διαστήματος. Δηλαδή αφού τον περάσαμε τον ιό, δεν αρρωσταίνουμε ξανά. Η άμυνα του οργανισμού μας τον καταπολεμά. Η μελέτη αυτή μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά και την έρευνα για ένα κατάλληλο εμβόλιο», συνέχισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

«Το τέστινγκ δεν προτείνεται»

Σε ερώτηση για ανησυχία του κόσμου μήπως ο τουρισμός προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων του ιού γιατί οι τουρίστες δεν υπόκεινται σε τεστ και καραντίνα, αλλά υποβάλλονται σε δειγματοληπτικό έλεγχο, αναγνώρισε «όπως καταλαβαίνετε όλα είναι πρωτόγνωρα, δεν μπορεί να υπάρξει κάτι το οποίο να θεωρηθεί 100% εγγύηση για να ανοίξει κάτι».

Όπως τόνισε, «αυτό που ξέρω με μαθηματική ακρίβεια είναι όταν βλέπεις αυξημένο αριθμό δεικτών που έχουν σχέση με τη βαρύτητα της νόσου στον πληθυσμό, με το R0 τον αναπαραγωγικό ρυθμό της πανδημίας, αναγκάζεσαι και πιθανώς να αναγκαστούμε να επαναφέρουμε και κάποια μέτρα στο μέλλον… Αυτό δεν είναι της στιγμής» ανέφερε και πρόσθεσε:

«Της στιγμής είναι η χαμηλή κυκλοφορία του ιού, και η πρόβλεψη για άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων με κανόνες. Σε κάποιες φόρες τίθενται από εμάς ως επιστημονική επιτροπή με τις εισηγήσεις μας, σε κάποιες σοβαρές περιπτώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο με ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς . Για τις αερομεταφορές οι κανόνες είναι εξαιρετικά λεπτομερείς. Το τέστινγκ δεν προτείνεται από τους διεθνείς οργανισμούς, γιατί μπορεί να σου δώσει ψευδή αίσθηση ασφάλειας να σε ωθήσει στο να μην τηρείς τα μετρά προστασίας τόσο καλά και φυσικά να μην το πιάσεις γιατί θα είναι σε περίοδο επώασης παρόλα αυτά αφήνουν την ευχέρεια σε μια χωρά διεξαγωγής ελέγχων δειγματοληπτικών ή περισσότερων… Στην αρχή της πανδημίας απαγορευόταν η πτήση από τα επίκεντρα της πανδημίας όπως η επαρχία Χουμπέι στην Κίνα μπορούμε να το δούμε αυτό να συμβαίνει αυτό και του χρόνου».

«Το τέστινγκ φαίνεται ότι δεν κερδίζει έδαφος στις ευρωπαϊκές οδηγίες, τουλάχιστον σαν κριτήριο ανόσιας ή κριτήριο ανόσιας σε μια χώρα, αλλά μπορεί να γίνει αν μια χώρα το κρίνει απαραίτητο» επανέλαβε.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας, «τίποτα δεν είναι προδιαγεγραμμένο, βαδίζουμε με βάση τα βιολογικά δεδομένα στην Ευρώπη, η Ευρώπη έχει προτείνει ανοιχτή επικοινωνία με κανόνες, έχει προτείνει ανάγκη έλεγχου επί περιπτώσεων συμπτωματικού ασθενούς/τουρίστα, ανάγκη ιχνηλάτησης των επαφών του, ένα εξαιρετικά δύσκολο θέμα. Έχει σχέση με εμάς, αλλά και με τη χώρα προέλευσης, και βεβαία με το χρόνο εμφάνισης των συμπτωμάτων».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.