ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Νέα έρευνα δίνει την απάντηση – Να γιατί πεινάμε σαν «λύκοι» μετά το κολύμπι

Νέα έρευνα δίνει την απάντηση – Να γιατί πεινάμε σαν «λύκοι» μετά το κολύμπι

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τέσσερις πανεπιστημιακούς, το ότι πεινάμε αμέσως μετά το μπάνιο στη θάλασσα σαν «λύκοι» δεν είναι ιδέα μας, αλλά γεγονός.

​Οι ειδικοί, αφού παρακολούθησαν 32 υγιείς ενήλικες, άντρες και γυναίκες, να κολυμπούν ή να κάνουν ποδήλατο, παρατήρησαν ότι στο γεύμα που ακολουθούσε κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού (επιπλέον 142 και 94 θερμίδες αντίστοιχα).

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Όχι πάντως επειδή το κολύμπι είναι γυμναστική και η γυμναστική ανοίγει την όρεξη: Οι ήπιες μορφές άσκησης όχι μόνο δεν την αυξάνουν αλλά απεναντίας τη μειώνουν, τουλάχιστον προσωρινά, όπως σχολιάζουν οι επιστήμονες.

Γιατί πεινάμε μετά το κολύμπι;

Οι αρθρογράφοι προσθέτουν ότι δεν έχουμε κατανοήσει ακόμα πώς ακριβώς συνδέεται το κολύμπι με την όρεξή μας για φαγητό. Ίσως η εξήγηση να εντοπίζεται στη θερμοκρασία του νερού: Όταν κολυμπάμε σε κρύα θάλασσα το σώμα καίει περισσότερη ενέργεια (μέσω της λεγόμενης διαδικασίας της θερμογένεσης), την οποία ενδεχομένως να προσπαθεί να αντισταθμίσει με το γεύμα που ακολουθεί.

Ένα άλλο σενάριο; Μεταβολές που συμβαίνουν σε νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου (χημικές ουσίες που μεταφέρουν μηνύματα ανάμεσα στα κύτταρα του εγκεφάλου) κατά το κολύμπι πιθανό να επηρεάζουν το αίσθημα της πείνας.

Όποια κι αν είναι η αιτία, η αυξημένη πρόσληψη τροφής μετά το μπάνιο είναι ένας λόγος που το κολύμπι δεν προτείνεται ως νούμερο ένα άσκηση για απώλεια βάρους.

Πώς θα βάλουμε φρένο στις θερμίδες;

«Δεν λέμε ότι αν προσπαθείτε να χάσετε κιλά πρέπει να σταματήσετε το κολύμπι» διευκρινίζουν ωστόσο οι ερευνητές, συμπληρώνοντας: «Αλλά οι κολυμβητές πρέπει να έχουν κατά νου ότι πιθανόν να τρώνε περισσότερο, οπότε καλό είναι να αντιστέκονται στον πειρασμό των τυποποιημένων σνακ ή να καταναλώνουν μικρότερες μερίδες στο επόμενο γεύμα».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το άρθρο κλείνει τονίζοντας την ευεργετική δράση της κολύμβησης: «Όπως κάθε σωματική δραστηριότητα, είναι ζωτικής σημασίας για έναν υγιεινό τρόπο ζωής καθώς συνδέεται με πολλά οφέλη στην υγεία. Ανάμεσα σε αυτά είναι ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και της γλυκόζης, που μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και καρδιακά νοσήματα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.