Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε τενοντίτιδα και πώς θα την αντιμετωπίσετε

Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε τενοντίτιδα και πώς θα την αντιμετωπίσετε

Είναι λογικό να πονάτε ύστερα από γυμναστική ή έπειτα από μια ημέρα έντονης σωματικής καταπόνησης, όταν όμως ο πόνος γίνεται καθημερινότητα η επίσκεψη στο γιατρό κρίνεται αναγκαία.

Η τενοντίτιδα είναι μια φλεγμονή στους τένοντες. Οι τένοντες είναι σαν σχοινιά από σκληρό, ινώδη συνδετικό ιστό, που συνδέουν τους μυς με τα οστά. Η τενοντίτιδα μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο το κύριο σώμα του τένοντα, αλλά και το τμήμα της σύνδεσής του με το μυ.

Η πιο κοινή αιτία της τενοντίτιδας είναι υπερβολική και επαναλαμβανόμενη κίνηση/τριβή του τένοντα από ψυχαγωγικές, αθλητικές ή επαγγελματικές δραστηριότητες. Οι παράγοντες κινδύνου για την τενοντίτιδα περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενη κίνηση, τραύμα, θερμικό τραυματισμό στον τένοντα, χρήση ορισμένων αντιβιοτικών και το κάπνισμα. Τενοντίτιδα μπορεί, επίσης, να εμφανιστεί σε άτομα με ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η παχυσαρκία και ο διαβήτης.

Μερικές από τις πιο κοινές μορφές τενοντίτιδας είναι η έσω επικονδυλίτιδα (συνήθως εμφανίζεται στους αγκώνες), η πλευρική επικονδυλίτιδα, η τενοντίτιδα στροφικού πετάλου (συνήθως εμφανίζεται στον ώμο), η τενοντίτιδα ασβεστίου, η τενοντίτιδα στο δικέφαλο, η τενοντίτιδα της επιγονατίδας (στο γόνατο), η ιγνυακή τενοντίτιδα, η αχίλλεια τενοντίτιδα, η περονιαία τενοντίτιδα και η τενοντοελυτρίτιδα De Quervain.

Πώς θα καταλάβετε εάν πάσχετε: Η τενοντίτιδα προκαλεί πόνο πάνω στον τένοντα που έχει τη φλεγμονή. Ο πόνος αυτός συνήθως επιδεινώνεται με τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις, αλλά μπορεί επίσης να συνεχίζεται ακόμα και σε περιόδους ανάπαυσης. Μπορεί, ακόμα, να παρατηρήσετε ένα ελαφρύ πρήξιμο του τένοντα.

Για την αντιμετώπισή της συστήνεται η χρήση απλών μη-στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Μπορείτε, επίσης, να βάλετε πάγο στην πληγείσα περιοχή για είκοσι λεπτά κάθε φορά και για αρκετές ώρες συνολικά για τουλάχιστον τις πρώτες 24-48 ώρες. Τυλίξτε τον πάγο σε μια πετσέτα για να προστατεύσετε το δέρμα σας.

Ανυψώστε και ακινητοποιείστε το άκρο που σας πονάει. Χρησιμοποιήστε ελαστικές γάζες και νάρθηκες για να ακινητοποιήσετε την τραυματισμένη περιοχή. Μπορείτε να εφαρμόσετε και επιδέσμους συμπίεσης για να μειώσετε τη διόγκωση του τένοντα. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι σώφρον να χρησιμοποιήσετε και πατερίτσες, για να μην επιβαρύνετε την περιοχή που σας πονάει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ακόμα, με τη βοήθεια φυσιοθεραπευτή ξεκινήστε ένα πρόγραμμα άσκησης, για να αυξήσετε την μυϊκή σας δύναμη και το εύρος κινήσεων στον τένοντα, αφότου παρέλθει η περίοδος έξαρσης του πόνου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.