Λέμφωμα Χότζκιν και λέμφωμα μη-Χότζκιν: Ποιες είναι οι διαφορές τους – Πώς αναπτύσσονται; (βίντεο)

Λέμφωμα Χότζκιν και λέμφωμα μη-Χότζκιν: Ποιες είναι οι διαφορές τους – Πώς αναπτύσσονται; (βίντεο)

Το λέμφωμα χωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες και πολλές υποκατηγορίες. Οι δύο τύποι λεμφώματος περιγράφονται ως: λέμφωμα Χότζκιν και λέμφωμα μη-Χότζκιν.

Λέμφωμα: Αίτια

Ο λεμφικός ιστός έχει συνδέσεις σε όλο το σώμα. Εάν αναπτυχθούν καρκινικά κύτταρα στο λεμφικό σύστημα, μπορούν να εξαπλωθούν εύκολα από την αρχική τους θέση σε άλλους ιστούς και όργανα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται εκτός του λεμφικού συστήματος.

Το λέμφωμα συνήθως εξαπλώνεται στο ήπαρ, στον μυελό των οστών, ή στους πνεύμονες.

  • Στο λέμφωμα Χότζκιν, ο καρκίνος συνήθως επηρεάζει τους λεμφαδένες διαδοχικά, τον έναν μετά τον άλλον.
  • Στο λέμφωμα μη-Χότζκιν, καρκινικοί όγκοι μπορεί να προκύψουν σε διαφορετικούς λεμφαδένες, παρακάμπτοντας ορισμένους ενδιάμεσα.

Το τι ακριβώς προκαλεί το λέμφωμα είναι ασαφές, αλλά υπάρχουν ορισμένοι διαπιστωμένοι παράγοντες κινδύνου για κάθε έναν από τους δύο τύπους λεμφώματος.

Λέμφωμα μη-Χότζκιν

Οι παράγοντες κινδύνου για μη-Χότζκιν λέμφωμα περιλαμβάνουν:

  • Ηλικία: Τα περισσότερα λεμφώματα εμφανίζονται σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, αλλά ορισμένα είδη είναι πιθανότερο να επηρεάσουν τα παιδιά και τους νέους ενήλικες.
  • Φύλο: Ορισμένοι τύποι είναι πιο πιθανό στις γυναίκες, άλλοι είναι πιο πιθανό στους άνδρες.
  • Χημικές ουσίες και ακτινοβολία: Η πυρηνική ακτινοβολία και ορισμένες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στη γεωργία έχουν συνδεθεί με λέμφωμα μη-Χότζκιν.
  • Ανοσοανεπάρκεια: Ένα άτομο με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα κινδυνεύει περισσότερο. Αυτό μπορεί να οφείλεται, για παράδειγμα, στον ιό HIV του AIDS, ή σε φάρμακα που λαμβάνονται μετά από μεταμόσχευση οργάνου.
  • Αυτοάνοση ασθένεια: Αυτό συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα κύτταρα του σώματος. Παραδείγματα περιλαμβάνουν την ρευματοειδή αρθρίτιδα και την κοιλιοκάκη.
  • Λοίμωξη: Ορισμένες ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις που μετασχηματίζουν λεμφοκύτταρα αυξάνουν τον κίνδυνο, όπως ο ιός Epstein-Barr (EBV).
  • Εμφυτεύματα στήθους: Αυτά μπορεί να προκαλέσουν αναπλαστικό μεγαλοκυτταρικό λέμφωμα (anaplastic large cell lymphoma) στον ιστό του μαστού.
  • Σωματικό βάρος και διατροφή: Η παχυσαρκία έχει αποδειχτεί ότι εμπλέκεται στην ανάπτυξη του λεμφώματος, αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθεί αυτός ο συσχετισμός.

Λέμφωμα Χότζκιν
Οι παράγοντες κινδύνου για λέμφωμα Χότζκιν περιλαμβάνουν:

  • Λοιμώδης μονοπυρήνωση: Η μόλυνση με EBV μπορεί να προκαλέσει μονοπυρήνωση, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο λεμφώματος.
  • Ηλικία: Άτομα ηλικίας 20 έως 30 ετών και άτομα άνω των 55 ετών έχουν υψηλότερο κίνδυνο.
  • Φύλο: Είναι λίγο πιο κοινό στους άνδρες.
  • Οικογένεια: Εάν ένας αδελφός/ή έχει λέμφωμα Χότζκιν, ο κίνδυνος είναι ελαφρώς υψηλότερος και εξαιρετικά υψηλός εάν αυτός ο αδελφός/ή είναι δίδυμος/η.
  • Ιός HIV: Μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να αυξήσει τον κίνδυνο λεμφώματος.

Εντυπωσιακό βίντεο: Πώς αναπτύσσεται το λέμφωμα

Δείτε την καταπληκτική δουλειά που έκαναν οι ειδικοί από την Αμερικανική Ένωση Αιματολογίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.