Χρόνια κούραση: Δείτε τις πιθανές αιτίες και τι πρέπει να γνωρίζετε για την καθεμία

Χρόνια κούραση: Δείτε τις πιθανές αιτίες και τι πρέπει να γνωρίζετε για την καθεμία

Μήπως έχετε παρατηρήσει να αισθάνεστε κουρασμένοι χωρίς να έχετε κάνει κάποια κοπιαστική δουλειά ή να έχετε ξενυχτήσει;

Κάποιες φορές η απάντηση έχει άμεση σχέση με την κατάσταση της υγείας σας και μάλιστα με τρόπο που δεν πάει το μυαλό σας.

Δείτε μερικές αιτίες της μόνιμης κούρασης και τι πρέπει να ξέρετε για την κάθε μία:

Αφυδάτωση: Μελέτη έδειξε ότι υγιείς γυναίκες που δεν κατάφεραν να αναπληρώσουν μόλις το 1,5% του νερού στο σώμα τους, ένιωσαν έντονες εναλλαγές της διάθεσης και χαμηλά επίπεδα ενέργειας. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι νευρώνες στον υποθάλαμο του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο της ενυδάτωσης και της θερμοκρασίας του σώματος, στέλνουν μηνύματα μέσω της αλλαγής της διάθεσης και της συμπεριφοράς ως έγκαιρη προειδοποίηση για να πιείτε περισσότερο νερό.

Έλλειψη βιταμίνης B12: Το σώμα σας χρειάζεται τη βιταμίνη Β12 για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και για την σωστή λειτουργία των νευρώνων. Η έλλειψη της συγεκκριμένης βιταμίνης μειώνει την ποσότητα του οξυγόνου στο αίμα και προκαλεί υπνηλία. Επειδή μόνο ζωικές τροφές περιέχουν βιταμίνη Β12, οι χορτοφάγοι αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εξάντλησης.

Αυξημένο στρες: Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, είναι υψηλότερα το πρωί και πέφτουν προς το βράδυ. Αν έχετε χρόνιο στρες και το σώμα σας βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση, τα επίπεδα της κορτιζόλης δεν πέφτουν ούτε το βράδυ, διαταράσσοντας τον ύπνο σας. Τα επινεφρίδια μπορεί να μην ανταποκρίνονται πλέον στην αυξημένη παραγωγή κορτιζόλης, αφήνοντάς σας με έντονο το αίσθημα της υπνηλίας όλη την ημέρα.

Καρδιακή πάθηση: Έρευνες έχουν δείξει ότι από τις γυναίκες που υφίστανται κάποιο καρδιακό επεισόδιο, οι μισές αναφέρουν ότι κατά τις εβδομάδες που προηγήθηκαν του επεισοδίου, είχαν προβλήματα στον ύπνο και αισθάνονταν ασυνήθιστη κούραση. Κόπωση και δύσπνοια όταν ασκείστε, όταν ανεβαίνετε τις σκάλες ή πιέζετε τον εαυτό σας με κάποιο άλλο τρόπο, θα πρέπει να σας θορυβήσει. Φραγμένες αρτηρίες ή ένας αδύναμος καρδιακός μυς μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος, εμποδίζοντας τους μυς και τους ιστούς σας από το να πάρουν το οξυγόνο που χρειάζονται για να λειτουργήσουν σωστά.

Έλλειψη σιδήρου: Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου οδηγούν σε προβλήματα στα ερυθρά αιμοσφαίρια που στερούν έτσι το σώμα σας από οξυγόνο. Μην πάρετε όμως συμπληρώματα χωρίς την συμβουλή γιατρού, καθώς μπορεί να σας προκαλέσει αντίστοιχα προβλήματα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Καθιστική ζωή: Μια αγχωτική μέρα στη δουλειά ανεβάζει στα ύψη την κορτιζόλη και τη γλυκόζη στο αίμα σας, με αποτέλεσμα να βρίσκεστε σε μόνιμη εγρήγορση. Αν περνάτε όμως τον υπόλοιπο χρόνο στον καναπέ ή μπροστά στον υπολογιστή, η ενέργεια και η ένταση δεν απελευθερώνονται με αποτέλεσμα να διαταράσσεται ο ύπνος σας και την επόμενη μέρα να νιώθετε έντονη κούραση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.