Αυτή είναι η απλή καθημερινή κίνηση που βελτιώνει τη ροή του αίματος και προλαμβάνει τα εγκεφαλικά

Αυτή είναι η απλή καθημερινή κίνηση που βελτιώνει τη ροή του αίματος και προλαμβάνει τα εγκεφαλικά

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Physiology έδειξε ότι η εκτέλεση απλών ασκήσεων τεντώματος των ποδιών μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ροής του αίματος σε όλο το σώμα.

Πώς έγινε η έρευνα για το τέντωμα των ποδιών και τη ροή του αίματος

Οι ερευνητές χωρίζουν 39 υγιείς ανθρώπους σε δύο ομάδες:

  • Τα μέλη της πρώτης δεν έκαναν τέντωμα των ποδιών μέσα στην ημέρα
  • Τα μέλη της δεύτερης έκαναν τέσσερις ασκήσεις τεντώματος των ποδιών πέντε φορές την εβδομάδα για 12 εβδομάδες

Τα τεντώματα (εκτάσεις) επικεντρώθηκαν στο ισχίο, το γόνατο και τον αστράγαλο. Κάθε τέντωμα έγινε για 45 δευτερόλεπτα με ανάκτηση 15 δευτερολέπτων.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:

  • οι αρτηρίες στο κάτω τμήμα των ποδιών των μελών της δεύτερης ομάδας είχαν καλύτερη ροή αίματος και λιγότερη δυσκαμψία
  • είχαν επίσης χαμηλότερη αρτηριακή πίεση στο τέλος της μελέτης σε σύγκριση με τις αρχικές ενδείξεις τους

Οι ερευνητές εικάζουν ότι το τέντωμα (εκτάσεις) του κάτω σώματος αναγκάζουν τους μυς να πιέζουν τις αρτηρίες στους μηρούς και τα πόδια. Αυτό κάνει το σώμα να απελευθερώνει χημικές ουσίες που διευρύνουν τις αρτηρίες, έτσι ώστε να μπορεί να διέρχεται περισσότερο αίμα μέσα από αυτές.

Το αποτέλεσμα φαίνεται επίσης να επηρεάζει τις αρτηρίες στο άνω μέρος του σώματος, καθώς οι συμμετέχοντες εμφάνισαν παρόμοιες αλλαγές στις αρτηρίες στους άνω βραχίονες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι το τέντωμα των ποδιών θα μπορούσε να προσθέσει επιπλέον προστασία από καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, ακόμη και διαβήτη, ασθένειες που σχετίζονται με μειωμένη ροή αίματος. Πρόσθεσαν, επίσης, ότι το τέντωμα των ποδιών είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για άτομα υψηλού κινδύνου που έχουν προβλήματα κινητικότητας και δεν μπορούν να ασκούνται σε τακτική βάση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.