ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Νέα μελέτη για τον κορωνοϊό: Η έλλειψη οξυγόνου προκαλεί ανακοπή καρδιάς

Νέα μελέτη για τον κορωνοϊό: Η έλλειψη οξυγόνου προκαλεί ανακοπή καρδιάς

Σύμφωνα με νέα μελέτη, διαπιστώθηκε πως ο κορωνοϊός προκαλεί ανακοπή καρδιάς σε μερικούς βαριά ασθενείς εξαιτίας της έλλειψης οξυγόνου που προκαλεί η επίθεσή του στους πνεύμονες.

Τη μία δυσάρεστη έκπληξη μετά την άλλη επιφυλάσσει ο κορωνοϊός Covid-19, ο οποίος έχει ήδη κοστίσει τη ζωή περισσότερων από 1 εκατομμύριο ανθρώπων. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι για τους ασθενείς με βαριά νόσο που παθαίνουν ανακοπή καρδιάς, οι πιθανότητες επιβίωσης είναι λιγοστές.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ένα νοσοκομείο του Μίσιγκαν και έδειξε πως αυτό ίσχυε ακόμα και όταν οι γιατροί κατόρθωναν να τους ανατάξουν. Είναι η δεύτερη μελέτη που καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα. Η προγενέστερη είχε διεξαχθεί στην Κίνα.

Όπως εξηγεί ο Dr. J. Randall Curtis, καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, η ανακοπή καρδιάς είναι γενικώς επικίνδυνη για τους ασθενείς με σοβαρά νοσήματα των πνευμόνων. Το πρόβλημα, λέει, δεν είναι η καρδιά, αλλά οι πνεύμονες.

«Το βλέπουμε και με άλλες σοβαρές πνευμονοπάθειες», λέει. «Όταν ο κορωνοϊός οδηγεί έναν ασθενή στην ανακοπή καρδιάς δεν το κάνει επειδή βλάπτει την καρδιά. Η καρδιά σταματά να κτυπά επειδή οι πνεύμονες δεν την τροφοδοτούν με αρκετό οξυγόνο. Ακόμα λοιπόν κι όταν οι γιατροί κατορθώσουν να ανατάξουν τον ασθενή, η καρδιά του εξακολουθεί να μην οξυγονώνεται σωστά».

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει καμία ελπίδα επιβίωσης του ασθενούς, διευκρινίζει. «Πάντοτε υπάρχουν ελπίδες», λέει. «Απλώς, επί εδάφους λοίμωξης Covdi-19, οι ελπίδες αυτές είναι πολύ λίγες».

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Internal Medicine.

Άσφυγμη ηλεκτρική δραστηριότητα

Σε αυτήν συμπεριλήφθηκαν 54 ασθενείς με σοβαρή μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, οι οποίοι υπέστησαν ανακοπή καρδιάς. Οι ασθενείς είχαν εισαχθεί στο Νοσοκομείο Beaumont Health μεταξύ 15 Μαρτίου και 3 Απριλίου 2020.

Οι 52 από αυτούς παρουσίασαν μία μορφή ανακοπής που αποκαλείται άσφυγμη καρδιακή δραστηριότητα (PEA). Κατ’ αυτήν, η καρδιά παράγει αρκετή ηλεκτρική δραστηριότητα για να κτυπά, αλλά ο καρδιακός μυς δεν ανταποκρίνεται.

«Η PEA έχει πολύ χειρότερη επιβίωση για τους ασθενείς απ’ ό,τι η ανακοπή καρδιάς που προκαλείται από δυσλειτουργία της καρδιάς καθαυτής», εξήγησε ο Dr Curtis.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι γιατροί του Beaumont Health κατόρθωσαν να ανατάξουν τους 29 από τους ασθενείς, κάνοντάς τους καρδιοαναπνευστική ανάνηψη. Δυστυχώς όμως κανένας τους δεν κατόρθωσε να νικήσει τη νόσο Covid-19.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.