ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Οι 6+1 συμβουλές για να έχετε μια υγιή καρδιά

Οι 6+1 συμβουλές για να έχετε μια υγιή καρδιά

Λίγο – πολύ, οι βασικοί κανόνες για να διατηρήσει κάποιος την καρδιά του δυνατή και υγιή, είναι γνωστοί.

Για παράδειγμα, η μεσογειακή διατροφή και οι καρδιοαναπνευστικές ασκήσεις είναι δύο βασικά μέτρα για να αποφύγετε το έμφραγμα και άλλες καρδιακές παθήσεις.

Ωστόσο, οι επιστημονικές έρευνες πολλές φορές καταλήγουν σε ασαφή ή αντικρουόμενα συμπεράσματα κι έτσι δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε.

Δείτε τις συμβουλές του καρδιολόγου για να κρατήσετε την καρδιά σας σε… φόρμα:

Αποφεύγετε τις δίαιτες που αποκλείουν ομάδες τροφών: Συνεχώς έρχονται στο προσκήνιο καινούργιες δίαιτες που υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους και καλύτερη υγεία. Τα τελευταία χρόνια για παράδειγμα, ακούμε διαρκώς για τη δίαιτα χωρίς γλουτένη, η οποία όμως ενδείκνυται μόνο για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη) ή έχουν ευαισθησία στη γλουτένη. Ούτε η παλαιολιθική δίαιτα είναι ωφέλιμη για την υγεία της καρδιάς, καθώς αποκλείει τροφές (όσπρια, προϊόντα ολικής άλεσης κ.α.) που αποδεδειγμένα συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και σταθεροποιούν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.

Επιλέγετε τα σωστά είδη ψαριού: Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία συνιστά να καταναλώνουμε ψάρι δύο φορές την εβδομάδα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι όλα τα είδη ψαριού έχουν την ίδια διατροφική αξία. Θα πρέπει να προτιμούμε το σολομό, τη ρέγκα, τον τόνο και τις αντζούγιες, καθώς περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες Ω-3 λιπαρών οξέων, συστατικό που βοηθά να μειώσουμε τα τριγλυκερίδια και να καταπολεμήσουμε τις φλεγμονές.

Μην κόβετε εντελώς το αλάτι: Το όριο κατανάλωσης αλατιού σε ημερήσια βάση είναι τα 1.500 mg. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι παρατηρείται αύξηση της αρτηριακής πίεσης μόνο όταν η ημερήσια πρόσληψη φτάνει τα 3.500 mg. Εάν δεν έχετε πρόβλημα με τα νεφρά σας, πιθανότατα δε χρειάζεται να βγάλετε εντελώς το αλάτι από τη διατροφή σας. Θα πρέπει απλώς να αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία περιέχουν τεράστιες συγκεντρώσεις αλατιού ανά γραμμάριο.

Διαχειριστείτε το στρες: Το χρόνιο στρες συμβάλλει στην εκδήλωση της υπέρτασης και μπορεί να οδηγήσει στην κατάθλιψη και τις αγχώδεις διαταραχές. Βρείτε χόμπι που σας ευχαριστούν και αφιερώστε στον εαυτό σας χρόνο για χαλάρωση και διασκέδαση.

Αποφεύγετε τη ζάχαρη: Οι καρδιολόγοι συμβουλεύουν να αποφεύγουμε τα λιπαρά κι έτσι η βιομηχανία τροφίμων παράγει μαζικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, αντισταθμίζοντας όμως τη γεύση με πρόσθετη ζάχαρη. Έχει αποδειχθεί ότι η ζάχαρη βλάπτει σοβαρά την καρδιά.

Αυξήστε τη μυϊκή σας μάζα: Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης τονώνουν το μεταβολικό ρυθμό κι έτσι καταναλώνουμε περισσότερη ενέργεια (θερμίδες) τις ώρες χαλάρωσης. Με τον τρόπο αυτό, διατηρείται η αρτηριακή πίεση και η χοληστερίνη στα όρια του φυσιολογικού και προλαμβάνεται η εκδήλωση του μεταβολικού συνδρόμου, το οποίο αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για την καρδιοπάθεια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αγαπήστε τους ξηρούς καρπούς: Τα καρύδια, τα αμύγδαλα και γενικότερα τα περισσότερα είδη ξηρών καρπών, βοηθούν να αυξήσετε την «καλή» χοληστερόλη (HDL).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.