ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Χαμηλή λίμπιντο στους άνδρες: Γιατί συμβαίνει και τι μπορείτε να κάνετε

Χαμηλή λίμπιντο στους άνδρες: Γιατί συμβαίνει και τι μπορείτε να κάνετε

Η χαμηλή λίμπιντο περιγράφει το μειωμένο ενδιαφέρον για τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Αν και είναι φυσιολογικό αυτό να συμβαίνει κατά καιρούς, η χαμηλή λίμπιντο για μεγάλο χρονικό διάστημα προκαλεί ανησυχία στους περισσότερους ανθρώπους και πρέπει να αντιμετωπίζεται, καθώς μία καλή σεξουαλική ζωή είναι αναπόσπαστο κομμάτι μίας υγιούς καθημερινότητας και η απώλεια της μπορεί μερικές φορές να είναι ένας δείκτης υποκείμενων προβλημάτων υγείας.

Πιθανές αιτίες χαμηλής λίμπιντο στους άνδρες

Η τεστοστερόνη είναι η κυρίαρχη ανδρική ορμόνη που παράγεται κυρίως στους όρχεις. Τα επίπεδα της παίζουν καθοριστικό ρόλο στη σεξουαλική δραστηριότητα. Όταν τα επίπεδα της τεστοστερόνης μειώνονται, η επιθυμία για σεξ μειώνεται επίσης.

Φάρμακα

Η λήψη ορισμένων φαρμάκων μπορεί να μειώσει τα επίπεδα τεστοστερόνης, τα οποία με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε χαμηλή λίμπιντο. Για παράδειγμα, φάρμακα για την αρτηριακή πίεση όπως αναστολείς ΜΕΑ και Β-αναστολείς μπορεί να εμποδίσουν τόσο την ομαλή σπερματογένεση όσο και τις στύσεις.

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (RLS)

Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (RLS) είναι η ανεξέλεγκτη επιθυμία μετακίνησης των ποδιών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης οι άνδρες με RLS διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας από αυτούς χωρίς RLS. Η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) συμβαίνει όταν ένας άνθρωπος δεν μπορεί να έχει ή να διατηρεί μια στύση. Στη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που είχαν περιστατικά RLS τουλάχιστον πέντε φορές το μήνα ήταν περίπου 50% πιο πιθανό να εμφανίσουν ΣΔ από τους άνδρες χωρίς RLS.

Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη επηρεάζει όλους τους τομείς της ζωής ενός ατόμου, και αποτελεί ένα κύριο αίτιο μειωμένου ή καθόλου σεξουαλικού ενδιαφέροντος. Επίσης, η χαμηλή λίμπιντο είναι παρενέργεια ορισμένων αντικαταθλιπτικών, ιδιαίτερα των εκλεκτικών αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs).

Χρόνια νόσος

Όταν κάποιος δεν αισθάνεται καλά λόγω ενός χρόνιου προβλήματος υγείας, το σεξ σίγουρα δεν αποτελεί προτεραιότητα.

Προβλήματα ύπνου

Μια μελέτη στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (JCEM) διαπίστωσε ότι οι άνδρες με Αποφρακτική Υπνική Άπνοια (OSA) έχουν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης και ως εκ τούτου μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα και λίμπιντο. Μάλιστα μία ακόμα πιο πρόσφατη μελέτη στο JCEM διαπίστωσε ότι οι άνδρες με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης παρουσίαζαν επίσης διαταραχές στον ύπνο.

Προχωρημένη ηλικία

Τα επίπεδα τεστοστερόνης, τα οποία συνδέονται με τη λίμπιντο, βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο όταν οι άνδρες βρίσκονται στα τέλη της εφηβείας. Σύμφωνα με μελέτη της Mayo Clinic, οι άνδρες γενικά παρατηρούν μια διαφορά στη λίμπιντο τους γύρω από την ηλικία των 60 έως 65 ετών, όταν τα επίπεδα της τεστοστερόνης έχουν μειωθεί.

Στρες

Το άγχος επιφέρει σημαντικές ορμονικές διαταραχές και διαταράσσει τη λειτουργία των αρτηριών, οι οποίες μπορεί να στενεύουν σε περιόδους πίεσης. Αυτή η στένωση περιορίζει τη ροή του αίματος και ενδεχομένως προκαλεί στυτική δυσλειτουργία.

Πώς μπορείτε να ενισχύσετε τη λίμπιντο και να απολαύσετε μία καλή σεξουαλική ζωή
Σίγουρα, το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε είναι να μοιραστείτε το πρόβλημα σας με το γιατρό σας προκειμένου να εξακριβωθούν τα αίτια της χαμηλής ερωτική σας διάθεσης και της όποιας σεξουαλικής δυσλειτουργίας που μπορεί να βιώνετε.

Η πρόσληψη τεστοστερόνης και η φαρμακευτική εξισορρόπηση των ανδρικών ορμονών είναι μια επιλογή για μερικούς άνδρες αλλά απαιτεί ιατρική παρακολούθηση για μέγιστη ασφάλεια.

Από εκεί και έπειτα, υπάρχουν 7 τρόποι που μπορεί να σας βοηθήσουν να ενισχύσετε τη σεξουαλική σας διάθεση και απόδοση, με βέλτιστα οφέλη και για την υγεία σας στο σύνολο της.

1. Διατηρήστε ένα υγιές βάρος

Το λίπος της κοιλιάς και η παχυσαρκία είναι “θανατηφόρα” για την τεστοστερόνη. Ένας λόγος που αυτό μπορεί να συμβαίνει είναι το ότι τα λιπώδη κύτταρα περιέχουν περισσότερη αρωματάση, ένα ένζυμο που μετατρέπει την τεστοστερόνη σε οιστρογόνο. Δυστυχώς, η παχυσαρκία και η χαμηλή τεστοστερόνη ενισχύονται η μία από την άλλη. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους αποτελεί σημαντική παράμετρο μίας καλής σεξουαλικής ζωής.

2. Επιδιώξτε οκτώ ώρες καλού ύπνου

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης, μόλις μία εβδομάδα μόνο πέντε ωρών βραδινού ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης κατά 10-15%.

3. Αποφύγετε τις τοξίνες που βλάπτουν τους όρχεις

Οι φθαλικές ενώσεις και τα parabens σε πολλά προϊόντα προσωπικής φροντίδας όπως οι λοσιόν και οι κρέμες ξυρίσματος καθώς και το BPA στα πλαστικά μπουκάλια νερού, αναψυκτικών και φαγητού, αποτελούν ορμονικούς διαταράκτες, πράγμα που σημαίνει ότι διαταράσσουν την παραγωγή και τη λειτουργία πολλαπλών ορμονών, συμπεριλαμβανομένης της τεστοστερόνης. Για το λόγο αυτό προτιμήστε πιο φυσικά καλλυντικά και χρησιμοποιήστε επαναχρησιμοποιήσιμα δοχεία νερού και φαγητού από ανοξείδωτο χάλυβα ή γυαλί.

4. Εφαρμόστε τεχνικές διαχείρισης του στρες

Ασχοληθείτε με δραστηριότητες που σας χαλαρώνουν, ελάτε πιο συχνά σε επαφή με τους ανθρώπους που σας κάνουν ευτυχισμένους, διαλογιστείτε, ασκηθείτε και επιδιώξτε ότι άλλο μπορεί να ενισχύσει το παρασυμπαθητικό νευρικό σας σύστημα, ακόμα και μόνο για 10 λεπτά την ημέρα. Με αυτόν τον τρόπο θα δώσετε την ευκαιρία στον οργανισμό σας να αποκαταστήσει την ορμονική ισορροπία, μειώνοντας την κορτιζόλη και αυξάνοντας την τεστοστερόνη. Και σε κάθε περίπτωση, μη ξεχνάτε να βγαίνετε στον ήλιο με την πρώτη ευκαιρία.

Η βιταμίνη D, η βιταμίνη του ήλιου, είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ομαλή λειτουργία του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος. και η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D , ιδιαίτερα σε περίπτωση ανεπάρκειας, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την ολική τεστοστερόνη, τη βιοδιαθέσιμη τεστοστερόνη και την ελεύθερη τεστοστερόνη. Εξειδικευμένες πολυβιταμίνες όπως το Fertilovit MT, παρέχουν ασφαλείς δοσολογίες βιταμίνης D καθώς και άλλα πολύτιμα μικροθρεπτικά συστατικά που προάγουν την ορμονική ισορροπία και βοηθούν στην βελτίωση της ανδρικής υγείας στο σύνολο της.

5. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας και πάρτε σοβαρά τις βιταμίνες σας

Η μεσογειακή διατροφή έχει αποδειχθεί πως έχει θετική επίδραση στη γονιμότητα και την αναπαραγωγική λειτουργία. Φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής, όσπρια, ανάλατοι ξηροί καρποί και καθαρή, χωρίς λίπος πρωτεΐνη, κυρίως από ψάρι και λευκό κρέας, πρέπει να αποτελούν τη βάση της καθημερινής διατροφής Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, η C και η Ε καθώς και μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος και το σελήνιο δρουν σαν καλό λίπασμα για την παραγωγή ανδρογόνων και τη λειτουργία των όρχεων. Δυστυχώς, ενώ στον ανεπτυγμένο κόσμο μπορούμε να φάμε πολλά τρόφιμα, τα περισσότερα από αυτά είναι ανεπαρκή σε αυτά τα σημαντικά μικροθρεπτικά συστατικά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε περιόδους έντονου στρες και κακής διατροφής ή κατανάλωσης αλκοόλ, ιδιαίτερα εάν παρουσιάζονται διαταραχές στη σπερματογένεση και σεξουαλική δυσλειτουργία ( χαμηλή λίμπιντο, προβλήματα στύσης), προηγμένα, ορθομοριακά συμπληρώματα διατροφής όπως το Fertilovit MPLUS είναι ένας τρόπος για να αποκτήσετε περισσότερα από αυτά τα κρίσιμα θρεπτικά συστατικά, και να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να ανακάμψει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.