Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Πρωτοπορεί σε επέμβαση ρομποτικής ριζικής νεφρεκτομής

Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Πρωτοπορεί σε επέμβαση ρομποτικής ριζικής νεφρεκτομής

Πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα για πρώτη φορά η επέμβαση ρομποτικής ριζικής νεφρεκτομής με ταυτόχρονη αφαίρεση ευμεγέθους καρκινικού θρόμβου από την κάτω κοίλη φλέβα, από τον Δρ. Γεώργιο Ν. Κυριάκου, MD, PhD, FEBU, Διευθυντή Κέντρου Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογίας Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Διδακτικό Μέλος IRCAD/EITS Ιατρικής Σχολής Στρασβούργου και την ομάδα του.

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε με το σύγχρονο σύστημα Ρομποτικής χειρουργικής, da Vinci Xi HD, έκδοση 2019, σε άνδρα ασθενή, ηλικίας 69 ετών, κάτοικο εξωτερικού, ο οποίος ταξίδεψε από τη χώρα του ώστε να υποβληθεί στην επέμβαση από την ομάδα του Κέντρου της Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Η παραπάνω πολύπλοκη και εξαιρετικά δύσκολη χειρουργική διαδικασία απαιτεί ειδική αγγειοχειρουργική γνώση, εκπαίδευση και εξοικείωση στην ανατομία των μεγάλων αγγείων. Η εξειδικευμένη εμπειρία της ρομποτικής ομάδας του Κέντρου Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, σε συνδυασμό με την τρισδιάστατη και εργονομική προσφορά, αλλά και την ακρίβεια και μεγέθυνση των ρομποτικών εργαλείων του da Vinci Xi HD, έκδοση 2019 καθιστά την επέμβαση αυτή αναίμακτη και ταχείας ανάρρωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της επέμβασης δεν απαιτήθηκε μετάγγιση αίματος, ενώ παράλληλα, ο ασθενής σιτίστηκε την ίδια ημέρα, κινητοποιήθηκε την επόμενη και έλαβε εξιτήριο από το νοσοκομείο την 3η μετεγχειρητική ημέρα, χωρίς πλέον αναλγητική αγωγή. Η μετεγχειρητική μαγνητική τομογραφία ανέδειξε τον ασθενή ελεύθερο νόσου.

Το Κέντρο Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών συνεχίζει να πρωτοπορεί στο χώρο της ρομποτικής ουρολογίας και ογκολογίας, ακολουθώντας επάξια τις προηγμένες χώρες του εξωτερικού, προσφέροντας στους Έλληνες και διεθνείς ασθενείς τα μέγιστα, στο χώρο της χειρουργικής, με ευσυνειδησία και επιστημονική αρτιότητα.

Καρκίνος του Νεφρού:

Ο καρκίνος νεφρού σε αρχικά στάδια είναι ιάσιμος, αν ο όγκος αφαιρεθεί είτε με μερική νεφρεκτομή (δηλαδή εκτομή μόνο του όγκου με διατήρηση της νεφρικής μονάδας) είτε αφαιρώντας όλο το νεφρό εφόσον ο όγκος είναι > 6-7 εκατοστά ή σε κεντρική θέση.

Σε κάποιες περιπτώσεις πιο επιθετικού καρκίνου ή πιο εξελικτικού σταδίου, ο όγκος μπορεί να δημιουργήσει καρκινικό θρόμβο, ο οποίος καταλαμβάνει τη νεφρική φλέβα ή ακόμα να επεκταθεί στην κάτω κοίλη φλέβα, το μεγαλύτερο φλεβικό κλάδο που κατεβαίνει από την καρδιά και απάγει το αίμα από όλη την κοιλία και τα κάτω άκρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αν αυτό συμβεί, τότε ο ασθενής παρουσιάζει οίδημα των κάτω άκρων και δυσλειτουργία του πεπτικού συστήματος (συμφόρηση). Για να αποσυμφορηθεί λοιπόν, η κυκλοφορία του αίματος αλλά και για να παραταθεί η επιβίωση του ασθενούς (μερικές φορές σημαντικά), απαιτείται η ταυτόχρονη αφαίρεση του νεφρού αλλά και του καρκινικού θρόμβου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.