Αυτή είναι η επιστημονική εξήγηση για τον λόγο που κολλάει πάνω σας η κουρτίνα του μπάνιου

Αυτή είναι η επιστημονική εξήγηση για τον λόγο που κολλάει πάνω σας η κουρτίνα του μπάνιου

Σε όλους έχει τύχει να εκνευριστούμε κατά την διάρκεια που απολαμβάνουμε το μπάνιο μας επειδή η κουρτίνα κολλάει επάνω μας, όμως υπάρχει επιστημονική εξήγηση για το συγκεκριμένο γεγονός.

Η κουρτίνα μπάνιου είναι σε πολλές περιπτώσεις απαραίτητη για να αποφύγουμε τις λιμνούλες με τα νερά και την ταλαιπωρία που τις συνοδεύει. Πολλοί είναι εκείνοι που δεν την παραλείπουν, αλλά εξίσου πολλοί είναι εκείνοι που την απεχθάνονται. Και ο λόγος είναι, η ενοχλητική αίσθηση όταν κολλάει στο σώμα μας την ώρα του λουτρού.

Τον λόγο που συμβαίνει αυτό, τον έχουν ανακαλύψει οι επιστήμονες χρόνια πριν, και είναι λίγο πιο περίπλοκος από αυτό που φαντάζεστε. Μία από τις θεωρίες, λοιπόν, εξηγεί το φαινόμενο της κουρτίνας με την αρχή του Bernoulli. Καθώς αυξάνεται η ταχύτητα του υγρού, η πίεση μειώνεται. Δηλαδή, η γρήγορη κίνηση του νερού, που ρέει από την κεφαλή του ντους, δημιουργεί μια περιοχή χαμηλής πίεσης, με τον αέρα υψηλότερης πίεσης, που βρίσκεται έξω από αυτό να δημιουργεί και πάλι πίεση σε μια προσπάθεια να έρθει ισορροπία.

Η κύρια, ωστόσο, θεωρία, έρχεται από τον UMass Amherst καθηγητή Ντέβιντ Σμιντ, ο οποίος έχει κερδίσει και βραβείο Νόμπελ για την εξήγησή του στο ζήτημα της κουρτίνας, (είναι κάπως αστείο δε νομίζετε;). Σύμφωνα με τον καθηγητή, δημιουργείται ένας στρόβιλος που περιστρέφεται γύρω από τον έναν άξονα κάθετο προς την κουρτίνα του ντους. Η περιοχή χαμηλής πίεσης στο κέντρο αυτής της οριζόντιας δίνης, τραβά την κουρτίνα προς τα μέσα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Kαι επειδή σίγουρα έχετε πιο σημαντικά πράγματα να κάνετε, σας έχουμε τον τρόπο να σταματήσετε το φαινόμενο μια και καλή. Ο Δρ. Σμιντ συμβουλεύει να ράψετε ειδικά βάρη στην κάτω άκρη της κουρτίνας σας ή αν έχετε μπανιέρα με μεταλλικά στοιχεία, να επενδύσετε σε μαγνητάκια, τα οποία θα τη συγκρατήσουν στη θέση της. Η καλύτερη όμως, λύση είναι να αγοράσετε μια βαριά, καλής ποιότητας κουρτίνα, αντί για το λεπτό και ελαφρύ νάιλον.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.