ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Επιστήμονες ανακάλυψαν δύο άγνωστους μέχρι σήμερα αδένες μέσα στο ανθρώπινο κεφάλι (βίντεο)

Επιστήμονες ανακάλυψαν δύο άγνωστους μέχρι σήμερα αδένες μέσα στο ανθρώπινο κεφάλι (βίντεο)

Δύο άγνωστους μέχρι σήμερα αδένες, πίσω από τη μύτη, καθώς μελετούσαν πώς μπορούν να περιοριστούν οι παρενέργειες της ακτινοβολίας σε κεφάλι και λαιμό ανακάλυψαν επιστήμονες στην Ολλανδία.

Ο ογκολόγος ειδικευμένος στις ακτινοβολίες Ούτερ Φόγκελ και ο χειρούργος Μάτιτζις Βαλστάρ στο Αντικαρκινικό Ινστιτούτο της Ολλανδίας βρέθηκαν μπροστά σε μία εκπληκτική ανακάλυψη άγνωστων μέχρι σήμερα αδένων στο πίσω μέρος του ρινοφάρυγγα (πάνω μέρος του λαιμού, πίσω από τη μύτη), που αποκαλούνται σωληναριακοί αδένες.

Η ανακάλυψη σημειώθηκε στο πλαίσιο μελέτης νέου τύπου ακτινογραφιών για την έρευνα που αφορά στις παρενέργειες της ακτινοβολίας σε λαιμό και κεφάλι.

«Οι άνθρωποι έχουν τρία ζευγάρια μεγάλων σιελογόνων αδένων, αλλά όχι σε αυτό το σημείο. Από όσο γνωρίζουμε, οι μόνοι σιελογόνοι ή βλεννογόνοι αδένες στον ρινοφάρυγγα είναι εξαιρετικά μικροί και απλώνονται ομοιόμορφα σε ολόκληρο τον βλεννογόνο. Έτσι, φανταστείτε την έκπληξή μας όταν βρήκαμε αυτούς» δήλωσε ο Ούτερ Βόγκελ.

​Μαζί με συναδέλφους τους από την Ουτρέχτη, οι δύο γιατροί εξέταζαν ακτινογραφίες ασθενών που είχαν καρκίνο του προστάτη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι σιελογόνοι αδένες εμφανίζονται καθαρά.

«Οι δύο νέοι αδένες που φωτίστηκαν αποδείχτηκαν ότι έχουν και άλλα χαρακτηριστικά των σιελογόνων αδένων… Τους αποκαλούμε σωληνώδεις αδένες, ως αναφορά στην περιοχή που βρίσκονται» εξήγησε ο Βάλσταρ.

Το πλεονέκτημα της ανακάλυψης είναι ότι «θα πρέπει τεχνικά να είναι δυνατή η αποφυγή ακτινοβολίας σε αυτήν την πρόσφατα ανακαλυφθείσα τοποθεσία του συστήματος σιελογόνων αδένων».

Η μελέτη και η είδηση της ανακάλυψης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Radiotherapy and Oncology».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.