ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Έχετε αναρωτηθεί; – Πότε τα λαχανικά θεωρούνται φρέσκα;

Έχετε αναρωτηθεί; – Πότε τα λαχανικά θεωρούνται φρέσκα;

Αδιαμφισβήτητα, τα λαχανικά είναι ίσως τα πιο βασικά τρόφιμα για την διατροφή μας, ωστόσο πότε μπορούμε να πούμε πως είναι φρέσκα, άρα και θρεπτικά;

«Ένας χρυσός κανόνας στη διατροφή είναι να προτιμάμε τα φρέσκα λαχανικά εποχής. Αυτό όμως δεν είναι πάντοτε εύκολο, ιδίως στα αστικά κέντρα», λέει η διαιτολόγος Beth Czerwony, από την Cleveland Clinic στο Οχάο.

Σύμφωνα με τη διαιτολόγο, τα φρέσκα λαχανικά που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ μερικές φορές μεταφέρονται από πολύ μεγάλες αποστάσεις. Μάλιστα, μπορεί να έχουν περάσει αρκετές ημέρες από τη συγκομιδή τους και να έχουν αποθηκευτεί στο μεσοδιάστημα σε ψυγεία. Με τον τρόπο αυτό όμως έχουν χάσει κάποια από τα θρεπτικά τους συστατικά.

Η σωστή φύλαξη

Επιστήμονες από το Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Τζώρτζια (UGA) είχαν αναλύσει την περιεκτικότητα ορισμένων φρούτων και λαχανικών σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

​Η ανάλυση έγινε:

*Την ημέρα που τα αγόρασαν

*Μετά από πέντε ημέρες φύλαξης σε ένα κοινό οικιακό ψυγείο

*Μετά την κατάψυξή τους (κάποια ποσότητα είχε τοποθετηθεί στην κατάψυξη αμέσως μετά την αγορά)

Αυτό, που διαπιστώθηκε ήταν ότι η θρεπτική αξία των περισσότερων κατεψυγμένων ήταν ίδια με με αυτή που είχαν όταν πρωτοαγοράστηκαν. Επιπλέον, μερικά κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά είχαν υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνες Α, C και φολικό οξύ απ’ ό,τι τα νωπά στο ψυγείο.

​«Οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία φρούτων και λαχανικών φθίνουν με τον χρόνο. Ανακαλύψαμε ότι τα κατεψυγμένα μπορεί να είναι πιο θρεπτικά από τα νωπά, όταν λαμβάνεται υπ’ όψιν η αποθήκευση», είχε δηλώσει ο επικεφαλής ερευνητής Dr Ronald Pegg, καθηγητής Επιστήμης Τροφίμων στο UGA.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

​«Αυτό, που πρέπει να προσέχουμε για να έχουμε φρέσκα λαχανικά είναι να τοποθετούνται τα λαχανικά στην κατάψυξη μέσα σε λίγες ώρες από τη συγκομιδή τους», τονίζει η Dr Czerwony.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.