ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Νέα μελέτη: Η ασπιρίνη προστατεύει από τις επιπλοκές του κορωνοϊού

Νέα μελέτη: Η ασπιρίνη προστατεύει από τις επιπλοκές του κορωνοϊού

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ, αναφέρουν πως οι ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο με κορωνοϊό, αλλά έπαιρναν ασπιρίνη για να προστατευθούν από την καρδιαγγειακή νόσο, μπορεί να έχουν καλύτερη έκβαση απ’ ό,τι όσοι δεν έπαιρναν το φάρμακο.

Η σχετική μελέτη έδειξε πως όσοι έπαιρναν ασπιρίνη είχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών και θανάτου εξαιτίας της Covid-19.

Οι επιστήμονες σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι τα ευρήματά τους προέρχονται από μία μελέτη παρατήρησης. Αυτού του είδους οι μελέτες υποδεικνύουν απλώς συσχετίσεις και όχι σχέσεις αιτίας-αποτελέσματος. Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που η ασπιρίνη συσχετίζεται με καλύτερες εκβάσεις της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Μάλιστα στις αρχές Οκτωβρίου είχε αναφερθεί στο θέμα και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας κ. Γκίκας Μαγιορκίνης. Αφορμή είχε αποτελέσει το κοκτέιλ φαρμάκων και συμπληρωμάτων που είχε χορηγηθεί στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Μεταξύ των φαρμάκων που λάμβανε ήταν και η ασπιρίνη.

Όπως είχε πει ο κ. Μαγιορκίνης, με βάση τα έως τότε στοιχεία η ασπιρίνη «παρουσιάζει κάποια μέτρια αποτελεσματικότητα» έναντι του νέου κορωνοϊού.

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Anesthesia and Analgesia. Πραγματοποιήθηκε σε 412 πάσχοντες από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 55 έτη.

Όλοι τους είχαν νοσηλευθεί εξαιτίας της νόσου Covid-19 σε τέσσερα νοσοκομεία της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ. Περίπου ο ένας στους τέσσερις λάμβαναν χαμηλή δόση ασπιρίνης πριν νοσήσουν από τον κορωνοϊό. Μερικοί την έλαβαν μετά την εισαγωγή τους για να διαχειριστούν την καρδιαγγειακή νόσο τους.

Οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν όλους τους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την έκβαση των ασθενών. Έτσι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ασπιρίνη σχετιζόταν με μείωση:

  • Κατά 44% του κινδύνου να χρειασθεί ένας ασθενής διασωλήνωση
  • Κατά 43% του κινδύνου να χρειασθεί εισαγωγή στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας
  • Κατά 47% του κινδύνου να χάσει τη ζωή του λόγω της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός

Αντιθέτως, η λήψη της ασπιρίνης δεν συσχετίσθηκε με σοβαρή αύξηση στις ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως η σοβαρή αιμορραγία.

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Τα ευρήματα αυτά προκάλεσαν «συγκρατημένη αισιοδοξία» στους ερευνητές. Και αυτό διότι, όπως προαναφέρθηκε, προέρχονται από μελέτη παρατήρησης.

«Πρέπει να επαληθευτούν με ελεγχόμενη, τυχαιοποιημένη μελέτη», είπε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Jonathan Chow, επίκουρος καθηγητής Αναισθησιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μαίρυλαντ.

Σε αυτή θα χωριστούν τυχαία ασθενείς σε δύο ομάδες. Η μία εκ των οποίων θα λαμβάνει ασπιρίνη και η άλλη όχι. Ύστερα, θα συγκριθούν οι εκβάσεις των ασθενών με Covid-19 μεταξύ τους. «Αν αυτή η μελέτη επιβεβαιώσει ότι η ασπιρίνη δρα προστατευτικά, θα είναι το πρώτο μη συνταγογραφούμενο φάρμακο που θα μειώνει τη θνησιμότητα των ασθενών», πρόσθεσε.

Δεν είναι κατάλληλη για όλους

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ασπιρίνη βελτιώνει την έκβαση των ασθενών επειδή εμποδίζει τις θρομβώσεις αίματος. Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι πολλοί ασθενείς με τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός, παθαίνουν εγκεφαλικό ή άλλες επιπλοκές εξαιτίας θρομβώσεων.

Ωστόσο, «η ασπιρίνη δεν είναι κατάλληλη για όλους», προειδοποίησε ο ερευνητής Michael A. Mazzeffi, αναπληρωτής καθηγητής Αναισθησιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μαίρυλαντ.

​«Όσοι πάσχουν από Covid-19 και θέλουν να την λάβουν, πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευθούν πρώτα τον γιατρό τους. Και αυτό διότι η χρήση της μπορεί να ενέχει αυξημένο κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών σε ορισμένες ομάδες ασθενών».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέτοιες ομάδες, είναι π.χ., όσοι έχουν χρόνια νεφρική νόσο ή παίρνουν στεροειδή ή αιμολυτικά φάρμακα, κατέληξε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.