Αμερικανοί ερευνητές αποκαλύπτουν παράγοντα – έκπληξη που αυξάνει τις πιθανότητες για άνοια

Αμερικανοί ερευνητές αποκαλύπτουν παράγοντα – έκπληξη που αυξάνει τις πιθανότητες για άνοια

Αμερικανοί ερευνητές ανέφεραν ότι μεγάλο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι που ζουν σε περιοχή με πολύ θόρυβο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Σάρα Άνταρ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα Αλτσχάιμερ και άνοιας «Alzheimer & Dementia», ανέλυσαν στοιχεία για 5.227 άτομα άνω των 65 ετών, εκ των οποίων το 30% είχαν ήπια γνωστική διαταραχή (μπορεί να αποτελεί πρόδρομη φάση της άνοιας), ενώ το 11% είχαν νόσο Αλτσχάιμερ.

Διαπιστώθηκε, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ότι όσοι άνθρωποι ζούσαν σε σπίτια κοντά στα οποία στη διάρκεια της ημέρας υπήρχε θόρυβος μεγαλύτερος κατά δέκα ντεσιμπέλ, είχαν κατά μέσο όρο 36% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης ήπιας γνωστικής διαταραχής και 30% μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι τα υψηλότερα επίπεδα θορύβου μπορεί να έχουν επίπτωση στους εγκεφάλους των ηλικιωμένων και να τους δυσκολέψουν να λειτουργήσουν στην καθημερινότητα χωρίς βοήθεια. Αυτό είναι σημαντικό εύρημα, με δεδομένο πόσα εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα σε κοινότητες με υψηλά επίπεδα θορύβου», δήλωσε η Άνταρ και επεσήμανε ότι η σχέση θορύβου-άνοιας δεν έχει τύχει της δέουσας προσοχής έως τώρα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.