Βρογχίτιδα: Ποια είναι τα πρώιμα συμπτώματα και πως να την αντιμετωπίσετε

Βρογχίτιδα: Ποια είναι τα πρώιμα συμπτώματα και πως να την αντιμετωπίσετε

Όσοι πάσχουν από βρογχίτιδα έχουν πτύελα με παχιά βλέννα, που προέρχεται από φλεγμονή της εσωτερικής βλεννογόνου επένδυσης των βρογχικών σωλήνων οι οποίοι μεταφέρουν αέρα από και προς τους πνεύμονες.

Συχνά ξεκινάει από ένα απλό κρυολόγημα ή άλλη αναπνευστική λοίμωξη και εξελίσσεται σε οξεία βρογχίτιδα.

Η οξεία μορφή βρογχίτιδας συνήθως βελτιώνεται μέσα σε λίγες ημέρες χωρίς μόνιμα αποτελέσματα, αν και μπορεί να συνεχίσετε να βήχετε για εβδομάδες.

Η χρόνια βρογχίτιδα είναι ο διαρκής ερεθισμός ή φλεγμονή του βλεννογόνου των βρογχικών σωλήνων, συχνά ως αποτέλεσμα του καπνίσματος.

Η χρόνια μορφή της είναι μία από τις συνθήκες που περιλαμβάνονται στην χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε βρογχίτιδα

Βήχα, Παραγωγή βλέννας (πτύελα), που μπορεί να είναι διαυγής, λευκή, κίτρινο-γκρι ή πράσινο χρώμα, ενώ πιο σπάνια, μπορεί έχει και λίγο αίμα.

Μπορεί να εμφανίζετε κόπωση, δυσκολία στην αναπνοή ή και ελαφρύ πυρετό με ρίγη.

Σημείο αναφοράς είναι ή δυσφορία στο στήθος

Αν έχετε οξεία βρογχίτιδα, μπορεί να έχετε ενοχλητικό βήχα που κρατάει για αρκετές εβδομάδες ακόμα και αφότου υποχωρήσει η φλεγμονή.

Η χρόνια βρογχίτιδα ορίζεται ως παραγωγικός βήχας που διαρκεί τουλάχιστον τρεις μήνες, με επαναλαμβανόμενες κρίσεις που συμβαίνουν επί τουλάχιστον δύο χρόνια

Αν υποφέρετε από αυτό το συμπτώματα πρέπει να μην καπνίζετε.

Φορέστε μια μάσκα όταν ο αέρας είναι μολυσμένος ή αν είστε εκτεθειμένοι σε ερεθιστικές ουσίες, όπως το χρώμα ή τα οικιακά καθαριστικά με έντονες αναθυμιάσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα: Ο ζεστός, υγρός αέρας βοηθά στην ανακούφιση από το βήχα και χαλαρώνει τη βλέννα στους αεραγωγούς σας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.