Καρκίνος του δέρματος: Όλα όσα πρέπει να προσέχεις τον χειμώνα

Καρκίνος του δέρματος: Όλα όσα πρέπει να προσέχεις τον χειμώνα

Η αλλαγή της σεζόν πρέπει περισσότερο από ποτέ να μας ευαισθητοποιήσει για την πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου του δέρματος.

«Συνήθως παρατηρούμε μεγαλύτερο ποσοστό καρκίνου του δέρματος την άνοιξη και το καλοκαίρι όταν εκτιθέμεθα στον ήλιο, αλλά εξακολουθούμε να έχουμε πολλές περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος και τον χειμώνα», λέει ο Δρ Adam Friedmann, κορυφαίος δερματολόγος στο Stratum Clinics.

«Έχουμε δει αρκετούς ασθενείς μέχρι στιγμής που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του δέρματος μέσα στον χειμώνα και αυτό είναι συχνά ένα «χτύπημα» του ήλιου που έχει προέλθει από τους καλοκαιρινούς μήνες όμως μέσα στον χειμώνα αρχίζει να εκδηλώνεται», προσθέτει ο γιατρός. «Η βλάβη του δέρματος μπορεί να είναι σταδιακή και δεν εκδηλώνεται πάντα αμέσως μετά την έκθεσή μας στον ήλιο, οπότε κατά τη διάρκεια του χειμώνα οι αλλαγές στα κύτταρά μας μπορούν να γίνουν μεγάλες, οι σπίλοι να μεγαλώσουν και να επηρεάσουν πολλά στρώματα του δέρματός μας», εξηγεί.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Cancer Research UK, τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του δέρματος έχουν αυξηθεί περισσότερο από το ένα τρίτο (35%) για τις γυναίκες από το 2004, πιθανώς λόγω της αύξησης των ταξιδιών στο εξωτερικό.

«Σας συνιστώ να κάνετε μια γρήγορη αυτοεξέταση τον χειμώνα μπροστά στον καθρέφτη σας, μετά από το ντους σας. Ρίξτε μια ματιά σε όλο το δέρμα και ψάξτε διεξοδικά κάτι νέο ή διαφορετικό», λέει ο Δρ Friedmann. «Αναζητήστε οτιδήποτε ξεχωρίζει από τους άλλους σπίλους, αλλάζοντας σε σχήμα, χρώμα ή μέγεθος. Εν ολίγοις, οτιδήποτε φαίνεται πολύ διαφορετικό, παρατηρήστε το».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μια τέτοια ψηλάφηση δύο φορές το χειμώνα είναι μια χαρά. Να θυμάσαι πως ο καρκίνος του δέρματος ενώ είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους καρκίνους στον κόσμο, εάν εντοπιστεί γρήγορα είναι εύκολα θεραπεύσιμος. Οπότε έφτασε η στιγμή να κάνεις κάτι για τον εαυτό σου όσο μένεις στο σπίτι. Κάτι σωτήριο και όμως παντελώς ανέξοδο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.