Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων για το εμβόλιο Pfizer/BioNTech: «Eίναι ασφαλές – Εκδίδουμε έγκριση»

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων για το εμβόλιο Pfizer/BioNTech: «Eίναι ασφαλές – Εκδίδουμε έγκριση»

Τα δεδομένα που έχουν παρουσιάσει οι Pfizer και Biontech για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου τους κατά του κορωνοϊού «είναι πολύ ισχυρά», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων Εμερ Κουκ σε μια εφ’ όλης της ύλης παρουσίαση με σκοπό να δείξει όσο γίνεται περισσότερο τα επιτεύγματα των εμβολίων στα οποία έχει στηριχθεί η ΕΕ για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

«Εχουμε ένα σύνολο δεδομένων από 30.000 άτομα που παρακολουθήθηκαν κατά την διάρκεια των κλινικών δοκιμών. Αυτό μας δίνει ένα πολύ ισχυρό σύνολο δεδομένων για να λάβουμε απόφαση, τόσο για την ασφάλεια όσο και για την αποτελεσματικότητα», δήλωσε η Εμερ Κουκ ενώπιον επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε αυτό το στάδιο δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την θετική έκβαση της αξιολόγησης, πρόσθεσε η διευθύντρια της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής.

«Τα εμβόλια φαίνονται πολλά υποσχόμενα»

Ωστόσο πρόσθεσε: «Σε αυτό το στάδιο, τα εμβόλια αυτά φαίνονται πολλά υποσχόμενα, τόσο ως προς την ασφάλεια, όσο και ως προς την αποτελεσματικότητά τους και δεν έχουμε εντοπίσει σημεία που να προκαλούν ανησυχία».

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αναμένεται να ολοκληρώσει τους ελέγχους για το εμβόλιο των Pfizer/Biontech στις 29 Δεκεμβρίου και για το εμβόλιο της Moderna στις 12 Ιανουαρίου το αργότερον.

Τα πλήρη αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών του εμβολίου κατά της Covid-19 που αναπτύχθηκε από την αμερικανογερμανική συμμαχία Pfizer-BioNTech δημοσιεύθηκαν σήμερα στην New England Journal of Medicine, την πλέον έγκυρη ιατρική επιθεώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Στο κύριο άρθρο της η επιθεώρηση κάνει λόγο για «θρίαμβο».

Ταυτόχρονα, επιτροπή εμπειρογνωμόνων η οποία έχει συγκληθεί από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA) άρχισε σήμερα την δημόσια εξέταση των δεδομένων του εμβολίου, με σκοπό να εισηγηθεί ή όχι την αδειοδότηση και την κυκλοφορία του.

Η σημερινή δημοσίευση επιβεβαιώνει την πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα: τα άτομα που εμβολιάσθηκαν είχαν 95% μικρότερο κίνδυνο να προσβληθούν από Covid-19 και η αποτελεσματικότητα ήταν η ίδια ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, εθνότητας, βάρους ή παρουσίας παθολογιών.

Η μελέτη επιβεβαιώνει την ασφάλεια του εμβολίου. Οι ανεπιθύμητες αντιδράσεις όπως πόνος γύρω από το σημείο της ένεσης, κούραση ή πονοκέφαλος είναι συχνές, αλλά κανένα σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας δεν εμφανίσθηκε στις κλινικές δοκιμές, στην οποία συμμετείχαν 44.000 άτομα, το ήμισυ των οποίων έλαβε το εμβόλιο και το άλλο ήμισυ placebo.

Τα «δευτερεύοντα προβλήματα»

Η επικύρωση από επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων της Pfizer και του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων FDA αποτελεί επιπλέον επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων των δοκιμών και αντιπροσωπεύει το υψηλότερο επίπεδο επιστημονικής επικύρωσης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στο κύριο άρθρο τους, δύο στελέχη της New England Journal of Medicine επισημαίνουν «δευτερεύοντα προβλήματα» στα δεδομένα, κυρίως τον άγνωστο παράγοντα που αποτελεί η ικανότητα του εμβολίου να προλάβει τις ασυμπτωματικές μορφές της νόσου. Αλλά συμπεραίνουν: «Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα των δοκιμών είναι αρκετά εντυπωσιακά για να είναι έγκυρα σε οποιαδήποτε ανάλυση. Πρόκειται για θρίαμβο»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.