ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Αυτές είναι οι επιπλοκές του σακχαρώδους διαβήτη στον οργανισμό

Αυτές είναι οι επιπλοκές του σακχαρώδους διαβήτη στον οργανισμό

Ο σακχαρώδης διαβήτης σχετίζεται με διαταραχές στην παραγωγή ινσουλίνης και τη ρύθμιση σακχάρου στο αίμα, μπορεί όμως να διαταράξει και άλλες λειτουργίες στο σώμα μας.

Για τον λόγο αυτόν πρέπει να ενημερωνόμαστε από τον γιατρό μας και να διαχειριζόμαστε πολύ καλά ό,τι προκύπτει.

Μπορείτε να δείτε τις συνήθεις επιπλοκές του διαβήτη στον οργανισμό.

Υψηλή αρτηριακή πίεση: Όταν έχετε διαβήτη τύπου 2, το σώμα σας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει σωστά στην ινσουλίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος. Κατά συνέπεια, η καλή χοληστερόλη (HDL) μειώνεται και τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων. Η αντίσταση στην ινσουλίνη συμβάλλει επίσης στο να σκληραίνουν και να στενεύουν οι αρτηρίες με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αρτηριακή πίεση. Περίπου το 70% των ανθρώπων με διαβήτη (τύπου 1 και 2) έχουν και υπέρταση, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές παθήσεις και προβλήματα με τη σκέψη και τη μνήμη.

Επιπτώσεις στην υγεία του εγκεφάλου: Ομάδα νευρολόγων και ψυχιάτρων του Χάρβαρντ εξέτασαν άνδρες και γυναίκες με διαβήτη τύπου 2, παρακολουθώντας τη ροή αίματος σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου τους και υποβάλλοντάς τους σε τεστ γνωστικών επιδόσεων. Μετά από δύο χρόνια, οι γνωστικές ικανότητες των συμμετεχόντων παρουσίασαν σημάδια πτώσης, συγκεκριμένα στην εκτελεστική τους λειτουργία, την ικανότητα να σχεδιάζουν, να οργανώνουν, να θυμούνται, να δίνουν προτεραιότητα και να εστιάζουν. «Φαίνεται ότι τα άτομα με διαβήτη παρουσιάζουν κάποιες ανωμαλίες στη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα η πνευματική λειτουργία να αποδυναμώνεται» εξηγεί η ενδοκρινολόγος Δρ Ελένα Ρόντμπαρντ.

Πρόβλημα στα ούλα: Τα άτομα με διαβήτη είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν περιοδοντικές παθήσεις όπως λοίμωξη των ούλων και των οστών που μπορεί να οδηγήσουν σε οδυνηρά προβλήματα μάσησης και απώλεια δοντιών. «Αυτό οφείλεται εν μέρει στο αυξημένο σάκχαρο του αίματος που τροποποιεί το κολλαγόνο σε όλους τους ιστούς» αναφέρει η Ρόντμπαρντ. Για να αποτρέψετε τα προβλήματα αυτά, να χρησιμοποιείτε οδοντόβουρτσα και νήμα καθημερινά και να συνδυάζετε το βούρτσισμα των δοντιών με με τη χρήση ενός ήπιου αντισηπτικού στοματικού διαλύματος.

Στυτική δυσλειτουργία: Έως και το 75% των ανδρών με διαβήτη θα παρουσιάσουν στυτική δυσλειτουργία κατά τη διάρκεια της ζωής τους, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη. «Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να έχει ψυχολογικό υπόβαθρο ή να είναι αποτέλεσμα μειωμένης τεστοστερόνης» αναφέρει ο Δρ Οσάμα Χάμντι από το Κέντρο Τζόσλιν για τον Διαβήτη στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι η χαμηλή τεστοστερόνη είναι συχνή στους διαβητικούς, ειδικά αν είναι παχύσαρκοι.

Προβλήματα ακοής: Η απώλεια ακοής είναι δύο φορές πιο συχνή στα άτομα με διαβήτη, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που χρηματοδοήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας. Ακόμη και τα άτομα με προδιαβήτη, που έχουν δηλαδή αυξημένο σάκχαρο αλλά όχι σε επίπεδα που να δικαιολογούν τη διάγνωση για διαβήτη, παρουσιάζουν 30% συχνότερα απώλεια ακοής σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.

Λοιμώξεις: Τα άτομα με διαβήτη έχουν πολύ πιο αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης κάθε τύπου δερματικού προβλήματος, συμπεριλαμβανομένων των βακτηριακών λοιμώξεων, των μυκητιάσεων όπως και των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος

Αποφρακτική άπνοια ύπνου: Πρόκειται για μια σοβαρή διαταραχή του ύπνου στην οποία οι μύες του λαιμού χαλαρώνουν και μπλοκάρουν τους αεραγωγούς κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτό επηρεάζει περίπου το 50% των διαβητικών. Το πιο εμφανές σημάδι της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου είναι το δυνατό ροχαλητό.

Προβλήματα όρασης: Περισσότερα από 4 εκατομμύρια άτομα με διαβήτη έχουν κάποιο βαθμό αμφιβληστροειδοπάθειας ή ευαισθησία στο φως. Αυτό συμβαίνει επειδή τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα βλάπτουν τα ευαίσθητα αιμοφόρα αγγεία του οφθαλμού, μια διαδικασία που μπορεί να ξεκινήσει ήδη 7 χρόνια πριν τη διάγνωση του διαβήτη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.