ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Άσκηση και υπέρταση: Όλα όσα πρέπει να προσέχετε

Άσκηση και υπέρταση: Όλα όσα πρέπει να προσέχετε

Η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου για καρδιακή νόσο. Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι η άσκηση βοηθά το σώμα να την μειώσει.

Υπάρχουν όμως γενικές οδηγίες σχετικά με τέσσερις βασικές πτυχές της άσκησης:

Συχνότητα: Αερόβια άσκηση σε καθημερινή βάση και ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης δύο φορές την εβδομάδα (όχι συνεχόμενες ημέρες για να μπορεί το σώμα να αποκαθιστά τους μυς).

Ένταση: Αρχικά στοχεύστε σε μέτριας έντασης άσκηση. Για τις αερόβιες ασκήσεις, αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να φτάσετε το 60-70% του ανώτατου ορίου παλμών. Οι έρευνες υποδεικνύουν ότι η μεγαλύτερης έντασης άσκηση, συνδέεται με μεγαλύτερη μείωση της αρτηριακής πίεσης, οι κίνδυνοι όμως παραμένουν ασαφείς.

Διάρκεια: Ο στόχος σας πρέπει να είναι τουλάχιστον 30 λεπτά αερόβιας άσκησης καθημερινά, διάρκεια την οποία μπορείτε να αυξήσετε σταδιακά σε 60 λεπτά εάν είναι δυνατόν. Εάν σας φαίνεται μεγάλη η διάρκεια, «σπάστε» τη σε δεκάλεπτα και συμπληρώστε τον απαιτούμενο χρόνο. Η μυϊκή ενδυνάμωση πρέπει να στοχεύει όλες τις κύριες μυϊκές ομάδες, μέσω της χρήσης βάρους που θα σας επιτρέψει να ολοκληρώνετε 2-3 σετ των 10-12 επαναλήψεων.

Τύπος: Μπορείτε να ξεκινήσετε με περπάτημα, ποδήλατο και κολύμπι. Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης περιλαμβάνουν ελεύθερα βάρη, ασκήσεις με αντιστάσεις ή ασκήσεις που γίνονται με το βάρος σας (π.χ. push ups). Η συνεργασία με το γιατρό σας στο σχεδιασμό της άσκησης για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης είναι απαραίτητη. Ο λόγος είναι ότι θα προτείνει τον ιδανικό αριθμό παλμών κατά τη διάρκεια της έντονης άσκησης. Εάν παίρνετε φάρμακα για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, σιγουρευτείτε ότι δεν επηρεάζουν την ικανότητα άσκησης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.