ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Καρκίνος του πνεύμονα: Τα συμπτώματα που εμφανίζονται ακόμα και στα μάτια

Καρκίνος του πνεύμονα: Τα συμπτώματα που εμφανίζονται ακόμα και στα μάτια

Οι περισσότεροι καρκίνοι του πνεύμονα δεν προκαλούν συμπτώματα προτού εξαπλωθούν. Τα περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα είναι πιθανότερο να προκαλούνται από κάτι διαφορετικό από τον καρκίνο του πνεύμονα. Ωστόσο, εάν έχετε κάποιο από αυτά τα προβλήματα, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε αμέσως το γιατρό σας.

Καρκίνος του πνεύμονα: Τα πιο κοινά συμπτώματα

Βήχας που δεν εξαφανίζεται ή χειροτερεύει

Βήχας με αίμα ή σκουρόχρωμα πτύελα

Πόνος στο στήθος που είναι συχνά χειρότερος όταν παίρνετε βαθιά αναπνοή, βήχετε ή γελάτε

Βραχνάδα στην φωνή

Απώλεια όρεξης

Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Δυσκολία στην αναπνοή

Αίσθημα κόπωσης ή αδυναμίας

Λοιμώξεις όπως βρογχίτιδα και πνευμονία που δεν εξαφανίζονται ή συνεχίζουν να επιστρέφουν

Συριγμός στην αναπνοή

Εάν ο καρκίνος του πνεύμονα εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, μπορεί να προκαλέσει:

Πόνο στα οστά (όπως στην πλάτη ή στους γοφούς)

Αλλαγές στο νευρικό σύστημα (όπως πονοκέφαλος, αδυναμία ή μούδιασμα του ενός χεριού ή ποδιού, ζάλη, προβλήματα ισορροπίας ή επιληπτικές κρίσεις) αν έχει κάνει μετάσταση στον εγκέφαλο

Κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών (ίκτερος), αν κάνει μετάσταση στο ήπαρ

Πρήξιμο των λεμφαδένων (συσσώρευση κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος) στον αυχένα ή πάνω από την κλείδα

Καρκίνος του πνεύμονα: Μπορεί να φανεί ακόμα και στα μάτια

Ορισμένοι καρκίνοι του πνεύμονα μπορεί να προκαλέσουν σύνδρομα, τα οποία είναι ομάδες συγκεκριμένων συμπτωμάτων.

Σύνδρομο Horner

Οι καρκίνοι στο άνω μέρος των πνευμόνων ονομάζονται μερικές φορές όγκοι Pancoast. Αυτοί οι όγκοι είναι πιο πιθανό να είναι μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα.

Οι όγκοι Pancoast μπορούν να επηρεάσουν ορισμένα νεύρα στο μάτι και σε μέρος του προσώπου, προκαλώντας μια ομάδα συμπτωμάτων που ονομάζεται σύνδρομο Horner:

Βλεφαρόπτωση ή αδυναμία στο άνω βλέφαρο

Μια μικρότερη κόρη οφθαλμού (το κεντρικό, σκοτεινό μέρος του ματιού) στο ίδιο μάτι

Λίγη ή καθόλου εφίδρωση στην ίδια πλευρά του προσώπου

Οι όγκοι Pancoast μπορεί επίσης μερικές φορές να προκαλέσουν σοβαρό πόνο στον ώμο.

Σύνδρομο ανώτερης φλέβας

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η ανώτερη φλέβα (superior vena cava – SVC) είναι μια μεγάλη φλέβα που μεταφέρει αίμα από το κεφάλι και τα χέρια προς την καρδιά. Περνά δίπλα από το πάνω μέρος του δεξιού πνεύμονα και τους λεμφαδένες μέσα στο στήθος. Οι όγκοι σε αυτήν την περιοχή μπορούν να πιέσουν την φλέβα αυτή, το οποίο μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία θρόμβους αίματος στις φλέβες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο στο πρόσωπο, τον λαιμό, τα χέρια και το άνω στήθος (μερικές φορές με μια μπλε-κόκκινη απόχρωση του δέρματος). Μπορεί επίσης να προκαλέσει πονοκεφάλους, ζάλη και αλλαγή στη συνείδηση ​​εάν επηρεάζει τον εγκέφαλο. Αν και το σύνδρομο ανώτερης φλέβας μπορεί να αναπτυχθεί σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνει απειλητικό για τη ζωή και πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.