ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Παιδική παχυσαρκία: Με αυτά τα ψυχικά προβλήματα συνδέεται

Παιδική παχυσαρκία: Με  αυτά τα ψυχικά προβλήματα συνδέεται

Οι ερευνητές καταγράφουν σύνδεση μεταξύ της παχυσαρκίας και νευροψυχιατρικών προβλημάτων όπως η κατάθλιψη.

Σύμφωνα με νέα έρευνα των Πανεπιστημίων Lund και Gothenburg, οι μισοί από τους νέους που πάσχουν από νοσογόνο παχυσαρκία έχουν νευροψυχιατρικά προβλήματα.

Παρατηρήθηκε ότι τα δύο τρίτα των εφήβων αντιμετώπιζαν προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως ανέφεραν οι ίδιοι ή οι γονείς τους.

Στην έρευνα συμμετείχαν 48 έφηβοι (73% κορίτσια), με μέση ηλικία τα 15 έτη και μέσο Δείκτη Μάζας Σώματος 42. Οι μισοί έλαβαν ιατρική αγωγή για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, ενώ οι υπόλοιποι υποβλήθηκαν σε εγχείρηση.

Οι γονείς συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για να αξιολογηθεί η πιθανότητα ΔΕΠΥ και αυτισμού στα παιδιά τους. Οι έφηβοι απάντησαν σε ερωτήσεις για υπερβολική κατανάλωση φαγητού και συμπτώματα κατάθλιψης.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι έφηβοι αντιμετώπιζαν δυσκολίες που έμοιαζαν με τη ΔΕΠΥ και/ή τον αυτισμό, παρόλο που λίγοι είχαν λάβει σχετική διάγνωση.

Η Kajsa Järvholm δήλωσε ότι τα συμπτώματα ΔΕΠΥ συνεπάγονται ότι το άτομο δυσκολεύεται να ελέγξει τις παρορμήσεις του. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού ακόμη και όταν το άτομο δεν αισθάνεται πείνα, αλλά και την τάση να επιλέγει ανθυγιεινές λύσεις, όπως το πρόχειρο φαγητό.

Το ένα πέμπτο των εφήβων ανέφεραν συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ το ένα τρίτο ανέφεραν προβλήματα με την υπερβολική κατανάλωση φαγητού.

Η Järvholm δήλωσε ότι, αντίθετα με τις προσδοκίες, οι έφηβοι με νευροψυχιατρικές δυσκολίες δεν είχαν περισσότερα προβλήματα με την υπερβολική κατανάλωση φαγητού και την κατάθλιψη σε σχέση με τους υπόλοιπους της ομάδας.

Συνδυαστικά, οι πληροφορίες που έδωσαν οι γονείς και οι έφηβοι, αποκάλυψαν ότι τα δυο τρίτα των ασθενών στην έρευνα είχαν δυσκολίες που προέκυπταν από νευροψυχιατρικά προβλήματα, υπερβολική κατανάλωση φαγητού και/ή κατάθλιψη.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματα αποκαλύπτουν την ανάγκη εξατομικευμένων αγωγών στους εφήβους με νοσογόνο παχυσαρκία, καθώς στην πλειοψηφία τους αντιμετώπιζαν ψυχικά προβλήματα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.