ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Αυτοί είναι οι τρόποι για να έχεις έναν ποιοτικό ύπνο κάθε βράδυ

Αυτοί είναι οι τρόποι για να έχεις έναν ποιοτικό ύπνο κάθε βράδυ

Ο ύπνος αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού, καθώς προσφέρει δύναμη για μία απαιτητική ημέρα που θα ακολουθήσει.

Άπαντες αναφέρουν ότι ο ύπνος σας θα πρέπει να έχει ελάχιστη διάρκεια 8 ώρες, κάτι που όμως δεν επιτρέπουν οι απαιτητικοί ρυθμοί της καθημερινότητάς μας. Όμως ακόμα κι αν καταφέρεις να κοιμηθείς για 8 ώρες, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα και πάλι να δυσκολεύεσαι να ξυπνήσεις ή να σε συνοδεύει ένα αίσθημα κόπωσης για την υπόλοιπη ημέρα. Σε αυτή την περίπτωση φταίει το πως κοιμάσαι και οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές. Οι περισσότερες από αυτές μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη βοήθεια της τεχνολογίας και τα κατάλληλα gadgets.

Έχεις κι εσύ την απορία πως ξυπνούσαν οι παππούδες σου γεμάτοι όρεξη να πιάσουν τη μέρα από τα μαλλιά και να δουλέψουν σκληρά στο χωράφι; Ήταν κάτι για το οποίο φρόντιζε και για αυτό ο ήλιος. Πολύ πριν τα ξυπνητήρια και τις κουρτίνες συσκότισης, ο κόσμος ξυπνούσε με τις πρώτες ακτίνες που έπεφταν στο πρόσωπό του. Το φυσικό φως είναι πηγή ευεξίας, μπουστάρει την παραγωγικότητα και την ενέργειά σου. Για να δεχτείς κι εσύ όλα αυτά τα ευεργετήματα δεν είναι ανάγκη να το γυρίσεις στο βουκολικό lifestyle. Πλέον υπάρχουν ειδικές λάμπες που μιμούνται το φως του ήλιου. Προγραμματίζονται και αυξάνουν την ένταση του φωτισμού τους σταδιακά προσομοιάζοντας την ανατολή.

Οι εφαρμογές που καταγράφουν το πως κοιμάσαι είναι πολύ χρήσιμες γιατί αναλύοντας τα δεδομένα μπορείς να εντοπίσεις τα ακριβή χαρακτηριστικά στο πως διαταράσσεται ο ύπνος σου και τι μπορείς να βελτιώσεις. Αν δεν έχεις κάποιο smartwatch ή δεν θέλεις να φοράς κάτι τόσο ογκώδες όταν κοιμάσαι υπάρχουν κι άλλες λύσεις. Πλέον υπάρχουν δαχτυλίδια ή ακόμα και «έξυπνα» υποστρώματα που καταγράφουν τις κινήσεις σου όσο κοιμάσαι. Στη συνέχεια μέσω του κατάλληλου app θα εξάγεις κάθε πρωί στο κινητό σου τα στατιστικά του κύκλου του ύπνου.

Το ροχαλητό δεν είναι κάτι που ενοχλεί αυτή που κοιμάται πλάι σου, αν και αυτό από μόνο του είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη ώστε να κάνεις κάτι γι’αυτό. Είναι κάτι που ενοχλεί και εσένα και την ποιότητα του ύπνου σου, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις είναι και ένδειξη ότι υπάρχει και κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας. Το «ηχητικό εφέ» δύναται να περιοριστεί όχι μόνο με τα γνωστά «μανταλάκια» μύτης που κρατούν ανοιχτές τις ρινικές διόδους, αλλά και με πιο τεχνολογικά εξελιγμένα μέσα. Οι ειδικές μάσκες ύπνου συλλέγουν δεδομένα ήχου και δονήσεων και όταν καταλάβουν ότι ροχαλίζεις σε «αναγκάζουν» να αλλάξεις πλευρό. Όπως και οι υπόλοιπες smart συσκευές καταγραφής ύπνου στέλνουν τα δεδομένα στο κινητό σου και βλέπεις πως εξελίσσεται ο «βρυχηθμός» σου.

Ότι δεν είναι ορατό στο σπίτι έχει την τάση να επιβιώνει μέσα σε αυτό πολύ περισσότερο από όσο θα έπρεπε μέχρι να φτάσει η κατάσταση στο απροχώρητο. Ένα από αυτά είναι και το στρώμα του κρεβατιού που το παίρνεις συνήθως μαζί με το κρεβάτι και για να το πετάξεις θα πρέπει πρώτα να βγει έξω κάποιο ελατήριο που θα σε τσιμπάει στον ύπνο και θα πετάγεσαι σαν cartoon. Δεν είναι ανάγκη να φτάσεις εκεί σε περίπτωση που νιώθεις ότι δεν βολεύεσαι όταν κοιμάσαι ή ξυπνάς πιασμένος. Ένα καλό στρώμα είναι επένδυση που κάνει γρήγορα απόσβεση. Πλέον υπάρχουν στρώματα για κάθε επιθυμητή σκληρότητα και ακόμα υπάρχουν στρώματα και δύο διαφορετικών σκληροτήτων. Έτσι αν έχεις κόντρα με το έτερον ήμισυ για το στρώμα, να έχει ο καθένας διαφορετικά χαρακτηριστικά στην πλευρά του.

Αν έχεις κάνει ό,τι περνάει από το χέρι σου για ένα ύπνο χωρίς διακοπές, ήρθε η ώρα και να αντιμετωπίσεις και τους εξωτερικούς παράγοντες. Μένεις σε ισόγειο και περνάνε λεωφορεία που αγκομαχούν, κάγκουρες με θορυβώδη παπιά, βαράνε συχνά-πυκνά κομπρεσέρ, ουρλιάζουν δεινόσαυροι; Η λύση είναι καλό ζευγάρι ωτοασπίδες. Στο φαρμακείο της γειτονιάς σου θα βρεις αυτό που σου ταιριάζει αρκεί να είναι τύπου memory-foam.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δεν θα ήταν πολύ καλύτερο να ξυπνάς με το άρωμα του φρεσκοκομμένου καφέ να πλημμυρίζει τα ρουθούνια σου αντί για το ενοχλητικό κουδούνισμα του ξυπνητηριού; Οκ αν έχεις υπηρετικό προσωπικό είναι κάτι που γίνεται εύκολα, αλλά τι γίνεται στην περίπτωση που δεν είσαι εύπορος και προνομιούχος; Αγοράζεις μια καφετιέρα ξυπνητήρι και λύνεις το πρόβλημα. Προγραμματίζεις από το προηγούμενο βράδυ την ώρα που θες να ξεκινήσει η εκχύλιση και την ώρα που θες, έχεις έτοιμο τον καφέ σου. Υπάρχουν τέτοιες καφετιέρες τόσο για espresso, όσο και για φίλτρου, η επιλογή είναι δική σου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.