Πάλι κατηγορούν τους πολίτες για την αποτυχία του lockdown: Αυτός είναι ο λόγος που δεν βλέπουμε αποτελέσματα

Πάλι κατηγορούν τους πολίτες για την αποτυχία του lockdown: Αυτός είναι ο λόγος που δεν βλέπουμε αποτελέσματα

Η Ελλάδα έκλεισε χθες έναν χρόνο από τότε που εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού και από τότε (με εξαίρεση ένα διάστημα το καλοκαίρι) η χώρα βρίσκεται σε lockdown.

Ένα lockdown το οποίο είναι άγνωστο το πότε θα τελειώσει και συνεχώς γίνεται όλο και πιο αυστηρό, παρόλα αυτά δεν βλέπουμε αποτελέσματα.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, εκεί που ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε την παράταση του lockdown στην Αττική έως και τις 7 Μαρτίου, ενώ μπήκαν και άλλες πέντε περιοχές στο επίπεδο «αυξημένου κινδύνου».

Στη χθεσινή ενημέρωση τόσο η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, όσο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατηγόρησαν τους πολίτες (!) για την αποτυχία του lockdown.

Η Β.Παπαευγγέλου είπε χαρακτηριστικά «το lockdown δεν μπορεί να αποδώσει όπως το Μάρτιο. Υπάρχει μεγάλη κόπωση», ενώ αναφέρθηκε και στην σημασία της ατομικής ευθύνης και τήρησης των μέτρων προστασίας.

Από την πλευρά το ο Ν.Χαρδαλιάς δήλωσε πως «παρακαλούμε τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και συνεπείς στην τήρηση των μέτρων. Η συνεργασία όλων είναι απαραίτητη προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω έξαρση του ιικού φορτίου και να μην χρειαστεί να ληφθούν επιπλέον μέτρα».

Μετά από έναν χρόνο lockdown η κυβέρνηση αντί να ασκήσει κάποια αυτοκριτική πιστεύει (;) πως το lockdown δεν πέτυχε γιατί δεν τηρούν τα μέτρα οι πολίτες.

Επιπλέον βλέπουμε πως επιμένουν στα περί επιτυχίας του πρώτο lockdown, όμως η πραγματικότητα είναι πως δεν γνωρίζουμε εάν πέτυχε ή όχι. Αν παρατηρήσει κάποιος τότε έκαναν περίπου 800 τεστ κάθε μέρα, ενώ τώρα κάνουν περισσότερα από 50.000, άρα τα κρούσματα που βλέπαμε τότε με αυτά που βλέπουμε τότε δεν έχουν καμία σχέση.

Όσον αφορά τους λόγους αποτυχίας του lockdown, χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του καθηγητή Υγιεινής στο πανεπιστήμιο της Πάτρας Απόστολου Βανταράκη, με την οποία ασκεί κριτική στα μέτρα τα οποία παίρνονται:

«Διαβάζω συνέχεια για την απαγόρευση της κυκλοφορίας στις 6. Μην ξεχνάμε ότι είναι μέτρο από μια επιτροπή από την οποία δεν έχω δει κανέναν να διαφωνήσει (εκτός πρόσφατα, μάλλον υποκριτικά κάποιο μέλος). Έχω πει εδώ και μήνες (ήδη από τον Ιούνιο) πολλές φορές ότι η επιτροπή κάνει λανθασμένες επιλογές, παραμένει νοσοκομειοκεντρική η αντίληψή της (και βέβαια πως αλλιώς αφού αυτό γνωρίζουν οι άνθρωποι) και επιπλέον επιτρέπει πολιτικές επιλογές που δεν συνάδουν με τις επιστημονικές θεωρήσεις. Εν μέσω lockdown συνεχιζόμενου με διάφορες μορφές και έχουμε σταθερά (αν όχι αυξανόμενα) κρούσματα.

Και σε αυτό δεν φταίει η προσωπική ευθύνη. Όταν λαμβάνεις ή προτείνεις μέτρα, το πρώτο που πρέπει να γνωρίζεις στη Δημόσια Υγεία είναι αν μπορούν να εφαρμοστούν στο συγκεκριμένο πληθυσμό για τον οποίο τα λαμβάνεις. Αλλιώς τα μέτρα που προτείνεις είναι χωρίς νόημα και βέβαια έχεις ευθύνη για αυτό. Και έχουν ευθύνη για τη συνεχιζόμενη παγίδευση της κοινωνίας κάτι που θα το βρούμε μπροστά μας σε διάφορα επίπεδα. Προφασίζονται κάθε φορά διαφορετικά εργαλεία ώς πανάκεια, έχοντας αδυναμία να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά την πανδημία με πρόληψη στην κοινωνία.

Τη μια πίσω από την μάσκα, μετά πίσω από την ατομική ευθύνη, μετά πίσω από τα εμβόλια, τώρα πίσω από τις μεταλλάξεις. Δεν αντιμετώπισαν την πανδημία με κανένα ουσιαστικό τρόπο, δεν απαίτησαν την αντιμετώπιση της πανδημίας με επιστημονικό τρόπο από την πολιτική ηγεσία, πειθάρχησαν σε πολιτικές επιλογές που δεν έχουν καμία ουσιαστική επιστημονική βάση, δεν έκαναν καμία αυτοκριτική και έχουν ευθύνη για όλες τις οριζόντιες επιλογές.

Στη Δημόσια Υγεία, η εφαρμογή ποτέ δεν είναι οριζόντια αλλά πάντα εξατομικευμένη στην πληθυσμιακή ομάδα και όσο δεν γίνεται αυτό θα περιμένουμε απλά την ανοσία αγέλης, αν έρθει, μαζί με την αλλαγή της θερμοκρασίας, όποτε έρθει, για να μειωθούν ουσιαστικά τα κρούσματα και να απαλλάξουν την κοινωνία από τις επιλογές τους».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.