ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Σύνδρομο Ρεϊνό: Η σπάνια ασθένεια που κάνει τα δάχτυλα άσπρα ή μπλε (φώτο-βίντεο)

Σύνδρομο Ρεϊνό: Η σπάνια ασθένεια που κάνει τα δάχτυλα άσπρα ή μπλε (φώτο-βίντεο)

Γνωρίζατε πως το σύνδρομο Ρεϊνό (Raynaud) αποτελεί μια σπάνια πάθηση κατά την οποία περιορίζεται η παροχή αίματος στα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών με αποτέλεσμα αυτά να γίνονται προσωρινά μπλε ή άσπρα;

Πήρε το όνομά του από τον γιατρό Όγκουστ Γκαμπριέλ Ρεϊνό, ο οποίος το περιέγραψε για πρώτη φορά στη διδακτορική του διατριβή το 1862 και πρόκειται για μια σπάνια πάθηση που μπορεί να περιγραφεί ως υπερβολική αντίδραση σε ερεθίσματα όπως το κρύο ή το άγχος.

Το φαινόμενο του Ρεϊνό διαρκεί συνήθως περίπου 15 λεπτά, αλλά μπορεί να κρατήσει και αρκετές ώρες. Ορισμένες φορές προκαλείται και πόνος, αλλά συνήθως είναι απλώς μια αίσθηση μυρμηγκιάσματος στην πληγείσα περιοχή, μετά την οποία τα δάχτυλα γίνονται έντονα κόκκινα, πριν επιστρέψουν στο συνηθισμένο τους χρώμα.

https://www.instagram.com/p/CNsoEcfAEwq

Οι γιατροί δεν έχουν πλήρως κατανοήσει τι είναι αυτό που προκαλεί την υπερβολική αντίδραση του σώματος κάποιων ανθρώπων στο κρύο και το άγχος και δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για αυτήν τη σπάνια πάθηση. Πιστεύεται ότι περίπου το 4% των ανθρώπων βιώνουν το φαινόμενο του Ρεϊνό, αλλά η σοβαρότητα αυτού του φαινομένου ποικίλλει.

https://www.instagram.com/p/B88svfyA8d8

Το σύνδρομο Ρεϊνό δεν επηρεάζει συνήθως την ποιότητα ζωής των ασθενών, αλλά σε πολύ σπάνιες, ακραίες περιπτώσεις, η μειωμένη ροή του αίματος είναι τόσο σοβαρή που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους ιστούς.

https://www.instagram.com/p/CNp7NylAVSY

Σε ορισμένους πάσχοντες, ακόμη και ήπια ερεθίσματα όπως κλιματισμός ή επαφή με κρύες επιφάνειες μπορούν να «ενεργοποιήσουν» τις συμπτώσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.