ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Εμβόλιο Novavax: Εντός του 2021 θα έρθει στην Ευρώπη

Εμβόλιο Novavax: Εντός του 2021 θα έρθει στην Ευρώπη

Σύμφωνα με αξιωματούχο, η Novavax θα μπορούσε να παραδώσει μέχρι και 200 εκατ. δόσεις, παρέχοντας στην ΕΕ επαρκή εμβόλια για να ελέγξει τον κορωνοϊό και ενδεχομένως να προστατευτεί απέναντι σε νέες παραλλαγές.

Η Novavax έκλεισε προκαταρκτική συμφωνία με την Ένωση τον Δεκέμβριο, μια η τελική συμφωνία έχει καθυστερήσει επειδή η αμερικανική εταιρεία δυσκολεύεται να προμηθευτεί κάποιες πρώτες ύλες, ανέφερε το Reuters τον Μάρτιο.

Ο αξιωματούχος της ΕΕ, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, λόγω της ευαίσθητης φύσης του θέματος, είπε πως η Novavax έχει ακόμα προβλήματα παραγωγής, μα αυτό που έχει αλλάξει είναι πως τώρα έχουν πρόγραμμα παραδόσεων.

Η Novavax είπε στην ΕΕ σε συναντήσεις κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες πως σχεδιάζει να στείλει τα πρώτα μικρά φορτία κατά τα τέλη του έτους, με τον κύριο όγκο να παραδίδεται το 2020. Οι δόσεις αυτές θα συμπληρώσουν μια μεγάλη προμήθεια εμβολίων από τις Pfizer και BioNTech.

Ανεξαρτήτως μιας πιθανής συμφωνίας, οι αγορές της ΕΕ είναι υπό την προϋπόθεση της έγκρισης του εμβολίου από τον ΕΜΑ, ο οποίος το εξετάζει από τον Φεβρουάριο. Ο ΕΜΑ δεν έχει δώσει ημερομηνία σχετικά με το πότε αναμένεται να αποφασίσει για το εμβόλιο, που δεν έχει εγκριθεί αλλού στον κόσμο.

Η Κομισιόν έχει επανειλημμένα εκφράσει την πεποίθηση πως έχει εξασφαλίσει επαρκείς δόσεις για να πιάσει τον στόχο του εμβολιασμού τουλάχιστον του 70% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ ως το τέλος του Ιουλίου. Ο ΠΟΥ λέει πως περίπου το 70% του πληθυσμού πρέπει να έχει ανοσία για να «σπάσει» η αλυσίδα μετάδοσης.

Σε αυτό το πλαίσιο η ΕΕ κάνει σχέδια για τα επόμενα χρόνια, ώστε να εξασφαλίσει πως θα υπάρχουν αρκετά «boosters», εάν χρειαστούν, για να ελεγχθεί η Covid-19 και να αντιμετωπιστούν οι παραλλαγές.

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής η ΕΕ έχει κλείσει μια μεγάλη συμφωνία με τις Pfizer-BioNTech για 1,8 δισ. δόσεις το 2022 και το 2023.

Το βασιζόμενο σε πρωτεΐνες εμβόλιο της Novavax αποτελεί «εναλλακτική ή συμπλήρωμα» στο εμβόλιο mRNA της Pfizer, είπε ο αξιωματούχος της ΕΕ, αν και θα είναι διαθέσιμο σε πολύ μικρότερες ποσότητες. Από τα 200 εκατ. δόσεις που έχουν σχεδιαστεί, οι μισές θα είναι κατ’ επιλογήν, και θα μπορούν να αγοραστούν αργότερα από την ΕΕ, εάν επιθυμεί κάτι τέτοιο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η γαλλική Sanofi, σε συνεργασία με τη βρετανική GlaxoSmithKline, προσπαθεί επίσης να φτιάξει ένα εμβόλιο πρωτεΐνης και έχει ήδη υπογράψει συμφωνία με την ΕΕ. Ωστόσο οι δοκιμές αντιμετώπισαν προβλήματα τον Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η ανάπτυξή του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.