Προσοχή: Δείτε ποιοι κινδυνεύουν από πνευμονική εμβολή – Τι πρέπει να κάνουν

Προσοχή: Δείτε ποιοι κινδυνεύουν από πνευμονική εμβολή – Τι πρέπει να κάνουν

Ως πνευμονική εμβολή ορίζεται η απόφραξη της πνευμονικής αρτηρίας ή κλάδων της από θρόμβους.

Οι συχνότερες πνευμονικές εμβολές προκαλούνται από θρόμβους που βρίσκονται στις φλέβες των ποδιών που δεν φαίνονται με το μάτι. Είναι οι λεγόμενες επιστημονικά «θρομβώσεις των εν τω βάθει φλεβών». Έτσι δεν είναι εύκολο να γίνει η διάγνωση της φλεβικής θρόμβωσης των φλεβών των ποδιών.

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνους είναι η ακινησία, που κάνει το αίμα να «λιμνάζει».

Σύμφωνα με μελέτη μάλιστα, η πολύωρη ακινησία μπροστά σε μία οθόνη είναι εξίσου επικίνδυνη με τα πολύωρα αεροπορικά ταξίδια, καθώς ενέχει κίνδυνο εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης και πνευμονικής εμβολής.

Ο κίνδυνος αυτός είναι μεγαλύτερος για άνδρες και γυναίκες ηλικίας 40 έως 59 ετών, που είναι ακίνητοι μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή τους επί 5 ώρες την ημέρα ή περισσότερο.

Εάν ο θρόμβος αποκολληθεί από τη θέση του, μπορεί να φτάσει έως τις αρτηρίες των πνευμόνων, αποφράσσοντας κάποια από αυτές και προκαλώντας πνευμονική εμβολή.

Η πνευμονική εμβολή είναι επείγον ιατρικό περιστατικό, διότι αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να κοστίσει τη ζωή.

Η νέα πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οσάκα, στην Ιαπωνία, σε 86.000 εθελοντές.

Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν επί 18 χρόνια, διαπιστώνοντας ότι 5 ή περισσότερες ώρες τηλεόραση ή κομπιούτερ την ημέρα διπλασίαζαν τον κίνδυνο εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης και πνευμονικής εμβολής, σε σύγκριση με τις 2,5 ή λιγότερες ώρες την ημέρα.

«Είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται άμεση συσχέτιση ανάμεσα στην παρατεταμένη ακινησία μπροστά σε μία οθόνη και την θανατηφόρο πνευμονική εμβολή», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τόρου Σιρακάουα, από το Τμήμα Κοινωνικής Ιατρικής του πανεπιστημίου.

Για να μειωθεί ο κίνδυνος, οι ειδικοί συνιστούν να υιοθετούν όσοι διάγουν καθιστική ζωή τις ίδιες συμβουλές που συνιστώνται σε όσους κάνουν πολύωρα αεροπορικά ταξίδια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Με άλλα λόγια, θα πρέπει να σηκώνονται από την καρέκλα τους κάθε μισή ώρα για να περπατάνε ένα-δύο λεπτά, να κινούν συνέχεια τα πόδια τους όσο κάθονται, να πίνουν άφθονα υγρά (κυρίως νερό και φυσικούς χυμούς χωρίς ζάχαρη) και να αποφεύγουν το αλκοόλ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.