ΗΠΑ: Υπέρ της προσωρινής άρσης του δικαιώματος ευρεσιτεχνίας στα εμβόλια για τον COVID-19

ΗΠΑ: Υπέρ της προσωρινής άρσης του δικαιώματος ευρεσιτεχνίας στα εμβόλια για τον COVID-19

Η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να υποστηρίξει, την προσωρινή παραίτηση από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας (πατέντες) και άλλους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που εμποδίζουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να παράγουν μαζικά εμβόλια για τον κορωνοϊό.

Mέχρι τώρα οι ΗΠΑ ήταν από τους πολέμιους της πρότασης για τις πατέντες που είχε υποβάλλει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (WTO), ωστόσο το τελευταίο διάστημα η πίεση στους κόλπους των Δημοκρατικών ήταν όλο και ισχυρότερη προς τον Μπάιντεν.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες τάσσονται υπέρ των εμβολίων Covid-19 χωρίς δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας», δήλωσε η επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας των ΗΠΑ για την εμπορική πολιτική, Κάθριν Τάι.

«Πρόκειται για μια παγκόσμια υγειονομική κρίση και οι εξαιρετικές περιστάσεις της πανδημίας απαιτούν έκτακτα μέτρα», ανέφερε ακόμη.

«Η διοίκηση πιστεύει ακράδαντα στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά για τον τερματισμό της πανδημίας, υποστηρίζει την αποποίηση από αυτήν την προστασία για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού», σημείωσε.

Τόνισε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν σε διαπραγματεύσεις, αλλά αναμένεται να χρειαστεί χρόνος για να βρεθεί λύση στο ζήτημα.

«Στόχος της διοίκησης είναι να λάβει όσο το δυνατόν γρηγορότερα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια για όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Καθώς εξασφαλίζεται η παροχή εμβολίων για τον αμερικανικό λαό, η διοίκηση θα συνεχίσει να εντείνει τις προσπάθειές της – συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα και όλους τους πιθανούς εταίρους – για την επέκταση της παραγωγής και της διανομής εμβολίων. Θα εργαστεί επίσης για την αύξηση των πρώτων υλών που απαιτούνται για την παραγωγή αυτών των εμβολίων» πρόσθεσε η Τάι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε ανάρτηση που ανέβασε ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, στο Facebook, με τη θέση της επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας των ΗΠΑ για την εμπορική πολιτική, σημειώνει τα εξής: «Είναι καιρός πλέον η Ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει επίσημα την πρόταση αυτή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από την αρχή της πανδημίας προσπάθησα να συμβάλλω με εποικοδομητικές προτάσεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στην Ελλάδα και διεθνώς. Προτάσεις που κατατέθηκαν έγκαιρα και ήταν καινοτόμες και συγκεκριμένες. Αυτό θα συνεχίσω να κάνω και τους επόμενους μήνες».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.