ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Καλύτερα να τις αποφεύγεις: Αυτές είναι οι τροφές που καταστρέφουν το κολλαγόνο

Καλύτερα να τις αποφεύγεις: Αυτές είναι οι τροφές που καταστρέφουν το κολλαγόνο

Ας μην κρυβόμαστε, όταν ακούμε για το κολλαγόνο, η πρώτη μας σκέψη είναι τα οφέλη του για την επιδερμίδα, καθώς της χαρίζει φρεσκάδα και σφριγηλότητα.

Τι είναι όμως το κολλαγόνο; Γιατί το χρειαζόμαστε; Και κυρίως, τι συμβαίνει όταν γερνάμε;

Το κολλαγόνο είναι μια φυσική πρωτεΐνη που παράγει το σώμα μας. Το χρειαζόμαστε για λαμπερό δέρμα, δυνατά μαλλιά, υγιή οστά και αρθρώσεις.

Παρόλο που τα σώματά μας είναι ικανά να παράγουν άφθονο κολλαγόνο όταν είμαστε νέοι, κάποια στιγμή μετά την ηλικία των 20 ετών, αρχίζουμε να παράγουμε περίπου 1% λιγότερο κολλαγόνο κάθε χρόνο.

Μέχρι τα 40, τα επίπεδα κολλαγόνου μπορεί να μειωθούν κατά 30%. Ο ρυθμός μείωσης μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τον τρόπο ζωής και το περιβάλλον.

Χωρίς το κολλαγόνο, η δομή των κυττάρων αλλοιώνεται, γίνονται πιο αδύναμα και πιο λεπτά. Αυτή είναι η αιτία πολλών προβλημάτων της επιδερμίδας, όπως οι ρυτίδες, οι λεπτές γραμμές, οι μαύροι κύκλοι, το ξηρό δέρμα και η κυτταρίτιδα.

Ενώ υπάρχουν αρκετές επιλογές για να αναπληρώσει κάποιος το κολλαγόνο, είναι καλό να αποφεύγει την εξάντλησή του αποφεύγοντας και τις παρακάτω τροφές και ουσίες:

Καφές: Μελέτες έχουν δείξει ότι δύο ή τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα αρκούν για να αυξηθεί η παραγωγή κορτιζόλης. Η κορτιζόλη είναι γνωστή και ως η «ορμόνη του στρες» και επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης. Αντί λοιπόν για καφέ, μπορείτε να επιλέξτε ένα αφέψημα matcha, το οποίο είναι γνωστό για την τόνωση του μεταβολισμού και τη μείωση του άγχους, ενώ είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που εμποδίζουν τη διάσπαση του κολλαγόνου.

Τεχνητά χρώματα: Μπορεί οι τροφές με πρόσθετα τεχνητά χρώματα να είναι ελκυστικές, δεν είναι όμως καθόλου υγιεινές και μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό. Τέτοιες τροφές βλάπτουν τα αποθέματα κολλαγόνου και προκαλούν πρόωρη γήρανση.

Αλκοόλ: Το αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση, ξηροδερμία και δημιουργία λεπτών γραμμών και ρυτίδων. Είναι σημαντικό όταν πίνετε αλκοόλ να πίνετε και νερό, προκειμένου να αποφύγετε την αφυδάτωση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ζάχαρη: Η ζάχαρη είναι εχθρός της υγείας της επιδερμίδας. Ειδικά τα γλυκαντικά συνδέονται με πρόωρη γήρανση, καθώς καταστρέφουν τις πρωτεΐνες του δέρματος, την ελαστίνη και το κολλαγόνο. Το «κλειδί» βρίσκεται στην κατανάλωση φυσικών γλυκαντικών, όπως το μέλι και το σιρόπι σφενδάμου, που περιέχουν μέταλλα και αντιοξειδωτικά, τα οποία ωφελούν την επιδερμίδα, ενώ έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από τη ζάχαρη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.