ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στη έδαφος!

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την βιταμίνη D – Που βρίσκεται

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την βιταμίνη D – Που βρίσκεται

Όπως θα έχετε ακουστά, η αύξηση των επιπέδων βιταμίνης D μπορεί να μεταμορφώσει την υγεία σας και μπορεί ακόμη και να μειώσει τα συμπτώματα που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.

Τι είναι η βιταμίνη D και που βρίσκεται;

Το σώμα μπορεί να δημιουργήσει έως και το 90 τοις εκατό της βιταμίνης D που απαιτείται για να λειτουργεί με τον βέλτιστο ρυθμό μέσω της πιο φυσικής πηγής, του ηλιακού φωτός.

Η προμήθεια επαρκούς βιταμίνης D από φυσικές πηγές τροφίμων μπορεί να είναι λίγο πιο περίπλοκη.

​​​​​​​Τα τρόφιμα που έχουν ικανοποιητική ποσότητα είναι τα λιπαρά ψάρια (ειδικά ο σολομός), οι κρόκοι αυγών, τα μανιτάρια και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως γάλα, τυρί, χυμός πορτοκαλιού και δημητριακά. Ένα καλό συμπλήρωμα προσφέρει μια εναλλακτική πηγή.

Τι μπορεί να κάνει η βιταμίνη D για εσάς;

Η κύρια λειτουργία της βιταμίνης D είναι η προώθηση της απορρόφησης ασβεστίου στο έντερο και η διατήρηση υγιών οστών. Ωστόσο, μελέτες με επικεφαλής τον Δρ Michael Holick, έναν ενδοκρινολόγο και κορυφαίο εμπειρογνώμονα στη βιταμίνη D, υποδηλώνουν ότι λόγω της εκτεταμένης εμβέλειας των VDR εντός του σώματος, τα οφέλη επεκτείνονται σε πολύ περισσότερα θέματα υγείας, ως μηχανισμός επιδιόρθωσης, η βιταμίνη μπορεί να στοχεύσει τα κύτταρα που αρχίζουν να παραιτούνται ή να γίνονται ελαττωματικά.

​​​​​​​Μελέτες έχουν δείξει ότι μια δίαιτα συμπληρωμένη με βιταμίνη D μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου. Μια συνεχιζόμενη πενταετής μελέτη που διεξάγεται στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης αναφέρει επίσης βελτιωμένη ανοσία από το κρυολόγημα.

Οι σωστές πηγές

Η καλύτερη πηγή βιταμίνης D είναι από τον ήλιο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υποβάλλετε τον εαυτό σας στις επιβλαβείς ακτίνες UVB. Σε ένα σχετικά ήπιο κλίμα, για εκείνους με δέρμα τύπου Α (δηλαδή, ελαφρύτερους τόνους), «Δέκα λεπτά την ημέρα έκθεσης σε δέκα τοις εκατό της επιφάνειας του σώματός σας, όπως τα χέρια και το πρόσωπό σας, θα σας δώσουν αυτό που χρειάζεστε», λέει ο Δρ Bess Dawson-Hughes, διευθυντής του Bone Metabolism Lab στο Κέντρο Διατροφής USDA στο Πανεπιστήμιο Tufts.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πιο κοντά στον ισημερινό, απαιτείται ακόμη λιγότερος χρόνος. Ωστόσο, οι πιο σκούροι τόνοι του δέρματος έχουν υψηλά επίπεδα μελανίνης στο δέρμα που λειτουργούν ως φυσικό αντιηλιακό. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο δύσκολο για τους πιο σκούρους τόνους του δέρματος να απορροφήσουν βιταμίνη D. Σύμφωνα με τη Nina Jablonski, μια ανθρωπολόγο και κορυφαία ερευνήτρια της βιταμίνης D, «Οι άνθρωποι με ανοιχτόχρωμο δέρμα ευρωπαϊκής καταγωγής είναι σχεδόν έξι φορές πιο αποτελεσματικοί στην παραγωγή βιταμίνης D από τις ακτίνες UVB από εκείνους που ζουν κοντά στον ισημερινό.»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.