Οδηγίες προφύλαξης για τον καύσωνα – Πως θα τον αντιμετωπίσουμε

Οδηγίες προφύλαξης για τον καύσωνα – Πως θα τον αντιμετωπίσουμε

Γεγονός είναι το πρώτο κύμα καύσωνα για τη χώρα μας, με τους ειδικούς να υπενθυμίζουν τα βασικά προληπτικά μέτρα, για την αποφυγή δυσάρεστων συνεπειών.

Ειδικότερα σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας τα μέτρα για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων κατά τον καύσωνα είναι τα εξής:

  • Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως.
  • Αναζήτηση σκιερών και δροσερών μερών.
  • Προτίμηση στα ανοιχτόχρωμα και ελαφρά ρούχα, κάλυψη κεφαλής ( χρησιμοποίηση καπέλου, ομπρέλας κ. λ. π.).
  • Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας,
  • Ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή, όπως:
  • Πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών.
  • Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών.
  • Ολιγοθερμική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρών.
  • Συχνά λουτρά.
  • Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά.

Περισσότερη προσοχή να δοθεί στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα, που είναι:

  • Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.
  • Όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.λ.π.
  • Όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. τα διουρητικά, τα αντιχολινεργικά, τα ψυχοφάρμακα, τα ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.

Ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα

Να παραμένουν σε εσωτερικούς κλιματιζόμενους χώρους και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις με έκθεση στη ζέστη, καλεί τους πολίτες η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας.

Οι ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα, καλό θα ήταν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον γιατρό τους και να λαμβάνουν την αγωγή τους συστηματικά σύμφωνα με τις οδηγίες του.

Συμπτώματα όπως η δυσκολία στην αναπνοή, ο βήχας ή η αποβολή πτυέλων θα πρέπει να αναφέρονται στον θεράποντα πνευμονολόγο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επιπρόσθετα, η επαρκής ενυδάτωση, η ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, καθώς και η αποφυγή της άσκησης σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα τις μεσημβρινές ώρες, αποτελούν τους βασικούς κανόνες για την προστασία του οργανισμού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.