ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Η διατροφή που θα «απογειώσει» τους άνδρες με στυτική δυσλειτουργία

Η διατροφή που θα «απογειώσει» τους άνδρες με στυτική δυσλειτουργία

Η μεσογειακή διατροφή έχει τεράστια οφέλη στην υγεία και ίσως είναι η απάντηση και στη στυτική δυσλειτουργία.

Έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε τον Αύγουστο στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC), εξέτασε την επίδραση της μεσογειακής διατροφής – η οποία έχει ως βάση της την κατανάλωση φρούτων λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης και ελαιόλαδου – σε μεσήλικες άντρες με υψηλή πίεση και στυτική δυσλειτουργία.

Οι άντρες που πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία δεν μπορούν να πετύχουν αρκετά δυνατή και ανθεκτική στύση για να μπορέσουν να έχουν πλήρη και ικανοποιητική σεξουαλική επαφή πάνω από τις μισές φορές.

Η πάθηση αυτή σχετίζεται με προβλήματα σε καρδιαγγειακό επίπεδο, καθώς η στύση συνδέεται με την αγγειοδιαστολή και την ποσότητα αίματος που πηγαίνει στο πέος. Οι άνδρες με υπέρταση έχουν δύο φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν στυτική δυσλειτουργία σε σχέση με αυτούς που έχουν κανονική αρτηριακή πίεση.

Τώρα, έρευνα από το ΕΚΠΑ καταδεικνύει ότι οι άνδρες που ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή είχαν μεγαλύτερο απόθεμα στεφανιαίας ροής και τεστοστερόνης, καλύτερη στυτική απόδοση και χαμηλότερη αρτηριακή δυσκαμψία.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Αθανάσιος Αγγελής, εξήγησε ότι η μεσογειακή διατροφή σχετίζεται επίσης με τη μεγαλύτερη αντοχή στην άσκηση, με πιο υγιείς αρτηρίες και ροή του αίματος, με υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης και καλύτερη στυτική απόδοση.

«Αν και δεν εξετάσαμε τους μηχανισμούς, είναι εύλογο ότι αυτή η δίαιτα βοηθάει στη φυσική κατάσταση και στην στυτική απόδοση, βελτιώνοντας τη λειτουργία των αγγείων και περιορίζοντας τη μείωση της τεστοστερόνης που συμβαίνει κατά τη μέση ηλικία», υποστήριξε ο Έλληνας ερευνητής.

Η έρευνα περιλάμβανε 250 άνδρες, κατά μέσο όρο γύρω στα 56, οι οποίοι έπασχαν από υψηλή πίεση και ανικανότητα. Οι ερευνητές εξέτασαν αν οι διατροφικές συνήθειες σχετίζονταν με τη φυσική κατάσταση, τα επίπεδα τεστοστερόνης, τη ροή του αίματος, την αρτηριακή δυσκαμψία και τη στυτική απόδοση.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο όπου λάμβαναν βαθμολογία από το 0 έως το 55 – όσο υψηλότερο το σκορ, τόσο περισσότερο ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή. Η ικανότητά τους για άσκηση εξετάστηκε με τεστ σε ηλεκτρικό διάδρομο, ενώ η τεστοστερόνη μετρήθηκε με δείγματα αίματος που πάρθηκαν πριν τις 9 το πρωί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για την αγγειακή υγεία, πραγματοποιήθηκε ηχοκαρδιογράφημα για τον έλεγχο του αποθέματος στεφανιαίας ροής, το οποίο δείχνει την ικανότητα να αυξηθεί η ροή του αίματος όταν χρειάζεται. Τιμές πάνω από το 2 θεωρούνται κανονικές και δείχνουν ότι τα αγγεία λειτουργούν καλά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.