ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Υπέρταση: Τι όφελος έχει το γιαούρτι – Κάθε πότε να το τρώτε

Υπέρταση: Τι όφελος έχει το γιαούρτι – Κάθε πότε να το τρώτε

Ερευνητές από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία ανακάλυψαν, μια μερίδα γιαούρτι στην καθημερινή διατροφή ενός ασθενούς με υπέρταση, μειώνει την αρτηριακή του πίεση

Επιστήμονες από τα πανεπιστήμια του Maine και της Νότιας Αυστραλίας εξέτασαν πάνω από 900 ενήλικες που συμμετείχαν στην Διαχρονική Μελέτη Maine–Syracuse. Μέτρησαν τις διατροφικές συνήθειες κάθε ατόμου για το γιαούρτι, μέσω ενός ερωτηματολογίου συχνότητας τροφής. Επίσης, προσδιόρισαν την υπέρταση ως οποιαδήποτε ένδειξη πάνω από 140/90 mmHg. Η κανονική αρτηριακή πίεση είναι περίπου 120/80 mmHg, με οτιδήποτε υψηλότερο να αποτελεί λόγο ανησυχίας.

“Η υπέρταση είναι ο υπ’ αριθμόν ένα παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, επομένως είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να βρίσκουμε τρόπους για να τη μειώσουμε και να τη ρυθμίσουμε”, λέει η ερευνήτρια της UniSA, δρ. Alexandra Wade, σε σχετική ανακοίνωση του πανεπιστημίου. “Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ειδικά το γιαούρτι, μπορεί να είναι ικανά να μειώσουν την αρτηριακή πίεση”.

Πώς τα γαλακτοκομικά και ειδικά το γιαούρτι προλαμβάνουν την υπέρταση

“Τα γαλακτοκομικά περιέχουν μια σειρά μικροθρεπτικών συστατικών, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο, τα οποία εμπλέκονται στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης”, εξηγεί η δρ. Wade.

“Το γιαούρτι είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον γιατί περιέχει επίσης βακτήρια, που προάγουν την απελευθέρωση πρωτεϊνών, οι οποίες μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Αυτή η μελέτη έδειξε ότι για τα άτομα με υπέρταση, ακόμη και μικρές ποσότητες γιαουρτιού συσχετίστηκαν με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.

Για όσους κατανάλωναν γιαούρτι τακτικά, τα αποτελέσματα ήταν ακόμη πιο ισχυρά. Οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης ήταν σχεδόν επτά μονάδες χαμηλότερες από εκείνους που δεν κατανάλωναν γιαούρτι”, πρόσθεσε η ίδια.

Η υπέρταση οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα

Παγκοσμίως, πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι έχουν υπέρταση.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η ανάπτυξη υπέρτασης θέτει τους ανθρώπους σε κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς και απειλητικά για τη ζωή καρδιακά συμβάντα, όπως έμφραγμα κι εγκεφαλικό.

Συνολικά, οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι ένα άτομο πεθαίνει από καρδιαγγειακά νοσήματα κάθε 36 δευτερόλεπτα στις ΗΠΑ!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό International Dairy Journal.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.