ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αυτό το ήξερες; – Πώς επηρεάζεται το σώμα σου από το ζεστό ή το κρύο φαγητό;

Τα ζεστά και τα κρύα τρόφιμα επηρεάζουν το σώμα σου με αρνητικούς και θετικούς τρόπους

Αυτό το ήξερες; – Πώς επηρεάζεται το σώμα σου από το ζεστό ή το κρύο φαγητό;

Το παγωτό είναι πολύ πιο γλυκό όταν είναι κρύο, ενώ το ζαμπόν είναι πιο αλμυρό όταν τρώγεται ζεστό. Ωστόσο, η διαφορά στη γεύση είναι μια μεγάλη συζήτηση.

Γι’ αυτό αποφασίσαμε να το ψάξουμε καλύτερα και να βρούμε άλλα στοιχεία για το πώς το ζεστό και το κρύο φαγητό επηρεάζει το σώμα σου. Και μπορείς να μάθεις τα πάντα γι ‘αυτά, αν συνεχίσεις να διαβάζεις – υποσχόμαστε ότι θα βρεις μερικές εκπλήξεις.

Έχε υπόψη, πάντως, πώς τα ζεστά και τα κρύα τρόφιμα επηρεάζουν το σώμα σου με αρνητικούς και θετικούς τρόπους.

Όσοι επιλέγουν κρύα γεύματα καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες

Όπως έδειξε μια πρόσφατη μελέτη, υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη ότι το ζεστό φαγητό έχει περισσότερες θερμίδες επειδή σε χορταίνει πιο γρήγορα. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που επιλέγουν κρύα αντί για ζεστά πιάτα τείνουν να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, καταναλώνουν περισσότερο τουλάχιστον 31% θερμίδες, τουλάχιστον 37% λιπαρά και περισσότερο από 22% υδατάνθρακες. Αυτό το πρόβλημα ήταν ακόμη πιο αισθητό με άτομα που πάσχουν από παχυσαρκία και μια προτεινόμενη λύση θα ήταν να προσθέσεις ένα ζεστό πιάτο μαζί με μια κρύα σαλάτα.

Το σώμα σου δυσκολεύεται περισσότερο να αφομοιώσει το κρύο φαγητό

Ο τρόπος με τον οποίο το σώμα σου αφομοιώνει την τροφή είναινα το φέρνει στη θερμοκρασία του σώματος σου. Αυτό σημαίνει ότι όταν τρως κάτι κρύο, το σώμα σου πρέπει να κάνει διπλή προσπάθεια για να ζεστάνει πρώτα το φαγητό και μετά να το χωνέψει. Για παράδειγμα, η ζεστή σούπα χρειάζεται μόνο 15 λεπτά για να αφομοιωθεί από το στομάχι σου. Από την άλλη πλευρά, τα γαλακτοκομικά, ειδικά το παγωμένο παγωτό, θα αφομοιωθούν σε 30 λεπτά έως 2 ώρες.

Το ζεστό φαγητό τείνει να είναι πιο θρεπτικό

Τα ζεστά φαγητά πράγματι αφομοιώνονται ευκολότερα και, ως αποτέλεσμα, όλα τα θρεπτικά συστατικά απορροφώνται πολύ πιο γρήγορα από τον οργανισμό. Και δεν είναι μόνο αυτό, αλλά όταν κάποια λαχανικά, όπως οι ντομάτες, μαγειρεύονται, η ποσότητα του λυκοπενίου αυξάνεται. Επίσης, τα ζεστά δημητριακά, όπως η βρώμη, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και δεν είναι επικαλυμμένα με ζάχαρη όπως τα κρύα δημητριακά.

Το ζεστό φαγητό σε κρατά χορτάτη για περισσότερο

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι το ζεστό φαγητό δεν σε κάνει να πεινάς τόσο γρήγορα. Αυτό οφείλεται στα θρεπτικά συστατικά που απελευθερώνονται στο φαγητό σου, με αποτέλεσμα να έχει πολύ καλύτερη γεύση. Έτσι, το αίσθημα της ικανοποίησής σου είναι πολύ αυξημένο και η ταχύτητα με την οποία καταναλώνεις το πιάτο σου μειώνεται. Ενώ τρως αργά, ο εγκέφαλός σου λαμβάνει σήματα ότι αρχίζει να χορταίνει.

Το κρύο και το ζεστό φαγητό μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία του σώματός σου

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα ζεστά ροφήματα, όπως ο καφές, το τσάι και η σούπα, μπορούν να σε κάνουν να νιώσεις ζεστή. Υπάρχουν όμως και μερικά κρύα ροφήματα και τροφές που μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση της θερμοκρασίας του σώματός σoυ. Το παγωτό, για παράδειγμα, είναι επίσης μια νόστιμη λιχουδιά η οποία τους κρύους μήνες μπορεί να σε κάνει να κρυώσεις στην αρχή, αλλά αργότερα σε ζεσταίνει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.