Ενέργεια με άριστα το “Q10”

Ενέργεια με άριστα το “Q10”

Καταναλώστε τροφές που περιέχουν το συνένζυμο Q10 (CoQ10). Το συγκεκριμένο συνένζυμο βρίσκεται σε άφθονη ποσότητα, σε διάφορα τρόφιμα όπως στο συκώτι, στο ελαιόλαδο, στη σόγια, στα φιστίκια, στα καρύδια, στο σουσάμι, στο αβοκάντο, στο μαϊντανό και στις σαρδέλες. Το Q10 θα το βρείτε ακόμη και στα φαρμακεία, συνήθως σε πολυβιταμινούχα σκευάσματα. Η απορρόφησή του από τον οργανισμό γίνεται καλύτερα όταν λαμβάνεται σε μορφή μαλακής κάψουλας παρά σε μορφή σκληρής κάψουλας.

Αν δεν λαμβάνετε το συνένζυμο Q10 από φυσικές πηγές, αλλά από κάποιο συμπλήρωμα διατροφής, καλό είναι να το παίρνετε το πρωί με λίγο νερό, προκειμένου να μπορέσει ο οργανισμός να το αξιοποιήσει κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το Q10 βοηθάει στην παραγωγή ενέργειας από τα μιτοχόνδρια, που είναι τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας στα κύτταρά μας. Ακόμη, το συνένζυμο αυτό βοηθάει στη μεταφορά ενέργειας σε όλο μας το σώμα. Τέλος, προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες και προάγει την υγιή ανάπτυξη τους.

Η ημερήσια πρόσληψη του συνένζυμου Q10 έχει προσδιοριστεί στα 3-6 mg ανά ημέρα και δεν υπάρχουν στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις της υπερδοσολογίας του. Το τηγάνισμα των τροφών μειώνει την περιεκτικότητα του κατά 14-32%.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή: Τόνι Νζείμ, Διαιτολόγος Διατροφολόγος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.