ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Υπάρχουν τρόφιμα που μας “ξεκουράζουν”; Δείτε ποια είναι

Υπάρχουν τρόφιμα που μας “ξεκουράζουν”; Δείτε ποια είναι

Κρέας, φρούτα, γιαούρτι, ξηροί καρποί… αντιμέτωπα με  την χρόνια κόπωση 

Πόσες φορές αισθάνεστε διαρκώς εξαντλημένοι; Νιώθετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε ούτε πέντε βήματα; Δυσκολεύεστε να ανεβείτε ακόμα και τις σκάλες; Ο καφές δεν σας τονώνει πια και τελειώνοντας την δουλειά νιώθετε να μην μπορείτε να φτάσετε ούτε στο σπίτι σας;

Η καθημερινότητα σε συνδυασμό με τα απαιτητικά ωράρια και τον έντονο φόρτο εργασίας, είναι από τους κύριους λόγους που σας κάνουν να νιώθετε αυτή την εξάντληση. Τα τελευταία χρόνια γίνεται λόγος για σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης: Πρόκειται για μία κατάσταση επίμονης κούρασης η οποία διαρκεί για περισσότερο από 6 μήνες, δεν υποχωρεί με ξεκούραση ή ύπνο και δεν οφείλεται σε κάποια άλλη αιτία. Ένα από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά του συνδρόμου είναι ότι τα συμπτώματα επιδεινώνονται πολύ μετά ακόμα και από την παραμικρή πνευματική ή σωματική δραστηριότητα.

Όπως σε κάθε πτυχή που αφορά την υγεία μας, έτσι και στην συγκεκριμένη η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην άμβλυνση των συμπτωμάτων.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ VS ΚΟΠΩΣΗΣ

Η πιο σημαντική ίσως τροφή που συμβάλλει στη μείωση του αισθήματος της κόπωσης είναι το κρέας. Αυξήστε την πρωτεϊνική σας πρόσληψη εντάσσοντας στη διατροφή σας σε μεγαλύτερες ποσότητες ή σε μεγαλύτερη συχνότητα είτε άσπρο κρέας (γαλοπούλα, κοτόπουλο, κουνέλι κτλ.) είτε κόκκινο (κατά προτίμηση μοσχαρίσιο και ειδικότερα συκώτι που είναι πλούσιο σε σίδηρο).

Εάν βρίσκεστε στη δουλειά και αισθάνεστε εξαντλημένοι δοκιμάστε να πιείτε 500ml πορτοκαλάδας ή ανάμικτου χυμού από διάφορα φρούτα και θα δείτε ότι θα συνέλθετε αμέσως. Και αυτό διότι τα φρούτα και ειδικά οι χυμοί παρέχουν στον οργανισμό άμεση ενέργεια. Τα φρούτα παρέχουν και ένα πλήθος βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων που δρουν αντιοξειδωτικά θωρακίζοντας τον οργανισμό.

Το γιαούρτι όπως ακριβώς και το κρέας ανήκει στις τροφές που περιέχουν υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη. Πολλά από τα γιαούρτια που κυκλοφορούν στην αγορά είναι εμπλουτισμένα με προβιοτικά γεγονός που τα καθιστά μία καλή επιλογή για άτομα που είναι ευάλωτα σε παθήσεις.

Τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης, είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα που μεταξύ των άλλων ιδιοτήτων τους έχουν σημαντική αντιφλεγμονώδη δράση. Τρόφιμα με αντιφλεγμονώδη δράση μπορούν να μειώσουν τη βιοσύνθεση των προ-φλεγμονωδών ενώσεων και πιθανώς σταδιακά μπορεί να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα της Χρόνιας Κόπωσης.

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι άλλη μία κατηγορία τροφίμων που μπορεί να δράσει ευεργετικά για άτομα που νιώθουν χαμηλά τα επίπεδα της καθημερινής τους ενέργειας. Τη μεγαλύτερη διατροφική αξία την έχουν τα αμύγδαλα και τα καρύδια. Μπορείτε να τα καταναλώνετε καθημερινά μαζί με το πρωινό σας ή ως ενδιάμεσο σνακ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Προσπαθήστε να καταναλώνετε καθημερινά, τρόφιμα από όλες τις ομάδες (γαλακτοκομικά, φρούτα, λαχανικά, άμυλο, πρωτεΐνες) στις κατάλληλες ποσότητες. Εάν επιθυμείτε να χάσετε βάρος, συμβουλευτείτε ένα διαιτολόγο, προκειμένου να σχεδιάσει μια ισορροπημένη δίαιτα σύμφωνα με τις ανάγκες σας, που θα σας επιτρέψει να αδυνατίσετε σταδιακά και χωρίς προβλήματα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.