Νέα έρευνα: Στη μάχη κατά του καρκίνου του εντέρου ο καφές

Νέα έρευνα: Στη μάχη κατά του καρκίνου του εντέρου ο καφές

Η καθημερινή κατανάλωση καφέ φαίνεται πως μειώνει την πιθανότητα επανεμφάνισης του καρκίνου του εντέρου μετά από θεραπεία και αυξάνει τις πιθανότητες βελτίωσης του ασθενούς.

Είναι η πρώτη φορά που μία μελέτη αναφέρει κάτι τέτοιο, με τους ερευνητές να αναφέρουν πως όσοι έπιναν τουλάχιστον τέσσερις καφέδες την ημέρα – με 460 μιλιγκρλαμ καφεΐνης- είχαν μεγαλύτερο όφελος.

Σε μελέτη σχεδόν 1000 καρκινοπαθών, οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε χειρουργική αφαίρεση όγκου και σε χημειοθεραπεία για καρκίνο του εντέρου στο στάδιο τρία, διαπιστώθηκε πως το κατά μ.ο το 42% είχε μικρότερη πιθανότητα να υποτροπιάσουν σε σχέση με όλους όσοι δεν έπιναν καθόλου καφέ.

Παράλληλα, το 33% έχει μικρότερη πιθανότητα να πεθάνει από καρκίνο ή οποιαδήποτε άλλη αιτία. Δύο με τρεις καφέδες την ημέρα δεν έχουν το ίδιο όφελος με τους τέσσερις, ενώ το όφελος ήταν σχεδόν ανύπαρκτο για όσους έπιναν έναν καφέ ημερησίως ή λιγότερο.

Η υποτροπή του καρκίνου του εντέρου εμφανίζεται στις περισσότερες περιπτώσεις σε μια 5ετία μετά την θεραπεία. Οσον αφορά τους ασθενείς του τρίτου σταδίου, η νόσος έχει φτάσει ως τους λεμφαδένες. Σε αυτούς τους ασθενείς, η πιθανότητα επανεμφάνισης της νόσου είναι περίπου 35%.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Τσαρλς Φουξ, διευθυντή του Κέντρου Γαστρεντερικού Καρκίνου του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου Ντέινα-Φάρμπερ δεν μπορούν ακόμα να κάνουν κάποια σύσταση για καθημερινή κατανάλωση καφέ έως ότου η έρευνά τους επιβεβαιωθεί από κάποια άλλη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Γεγονός πάντως είναι πως η λίστα με τα οφέλη του καφέ στην υγεία διευρύνεται, καθώς φαίνεται πως έχει προστατευτική δράση και σε άλλες μορφές καρκίνου, όπως του μαστού, του ήπατος και του προστάτη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.