Είστε φανατικός vegan; -Δείτε τι κάνετε στον οργανισμό σας

Είστε φανατικός vegan; -Δείτε τι κάνετε στον οργανισμό σας

Ο άνθρωπος εξελίχθηκε καταναλώνοντας τόσο φυτικές, όσο και ζωικές τροφές. Εξαλείφοντας τελείως είτε την μία, είτε την άλλη πηγή λήψης θρεπτικών συστατικών, διατρέχετε κίνδυνο να δημιουργήσετε σοβαρές ελλείψεις στον οργανισμό σας.

Ειδικά εκείνοι που έχουν επιλέξει την χορτοφαγία ή εκείνοι που γενικά και συστηματικά απέχουν από κάθε είδους ζωική τροφή, οφείλουν να γνωρίζουν τα ακόλουθα και να προσέχουν πάρα πολύ, αφού κινδυνεύουν με έλλειψη στα παρακάτω 4 βασικά συστατικά:

Βιταμίνη Β12

Η βιταμίνη Β12 είναι μια βασική θρεπτική ουσία που δεν βρίσκεται σχεδόν σε καμία φυτική τροφή. Επίσης γνωστή και ως κοβαλαμίνη, η βιταμίνη Β12 είναι μια υδατοδιαλυτή θρεπτική ουσία που εμπλέκεται στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, στην συντήρηση των νεύρων και στην φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου.

Βρίσκεται κυρίως σε ζωικές τροφές, όπως ψάρια, κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά.

Είναι ένα μόριο που υπάρχει σε ζωικές τροφές. Το μεγαλύτερο μέρος της αποθηκεύεται στους μυς, αλλά σημαντική ποσότητα συγκεντρώνεται επίσης στον εγκέφαλο. Λειτουργεί ως ένα εύκολα προσβάσιμο απόθεμα ενέργειας για τα κύτταρα των μυών, δίνοντάς τους μεγαλύτερη δύναμη και αντοχή.

Είναι ένα αντιοξειδωτικό που συγκεντρώνεται στους μυς και στον εγκέφαλο. Είναι πολύ σημαντική για τη λειτουργία των μυών. Τα υψηλά επίπεδα καρνοσίνης στους μυς συνδέονται με μειωμένη μυϊκή κόπωση και βελτιωμένη σωματική απόδοση. Η καρνοσίνη βρίσκεται μόνο σε ζωικές τροφές.

Χοληκαλσιφερόλη (βιταμίνη D3)

Η βιταμίνη D είναι μια βασική θρεπτική ουσία που έχει πολλές σημαντικές λειτουργίες. Η ανεπάρκεια σε βιταμίνη D συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαφόρων παθήσεων, όπως:

-Οστεοπόρωση, με αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων στους ηλικιωμένους

-Καρδιακές παθήσεις

-Σκλήρυνση κατά πλάκας

-Διαταραχή της λειτουργίας του εγκεφάλου

-Απώλεια μυϊκής μάζας και μειωμένη αντοχή, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένα άτομα

Υπάρχουν δύο τύποι βιταμίνης D στη διατροφή, η εργοκαλσιφερόλη (D2) που βρίσκεται στα φυτά, και η χοληκαλσιφερόλη (D3) που βρίσκεται στις ζωικές τροφές.

Από αυτούς τους δύο τύπους βιταμίνης D, η χοληκαλσιφερόλη (από ζώα) είναι πολύ πιο ισχυρή από ό,τι η εργοκαλσιφερόλη. Με άλλα λόγια, αυξάνει τα επίπεδα της βιοδραστικής βιταμίνης D στο αίμα πολύ πιο αποτελεσματικά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι καλύτερες πηγές χοληκαλσιφερόλης είναι τα λιπαρά ψάρια και οι κρόκοι αυγών. Άλλες πηγές περιλαμβάνουν συμπληρώματα, μουρουνέλαιο, ή εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως γάλα ή δημητριακά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.