ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Πρωτεϊνικές δίαιτες: Ποιους κινδύνους εγκυμονούν για την υγεία

Πρωτεϊνικές δίαιτες: Ποιους κινδύνους εγκυμονούν για την υγεία

Όσοι θέλετε να χάσετε βάρος, σίγουρα θα έχετε μπει στον πειρασμό να ακολουθήσετε μια πρωτεϊνική δίαιτα, όπως η δίαιτα Atkins ή η δίαιτα Dukan.

Πρόκειται για δίαιτες που υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους και βασίζονται στο σχήμα κρέας και σαλάτα, αποκλείοντας ομάδες τροφών, κυρίως των υδατανθράκων.

Πόσο ασφαλής όμως είναι μια τέτοια δίαιτα;

Όταν κάποιος κόβει τους υδατάνθρακες και ακολουθεί μια καθαρά πρωτεϊνική διατροφή, χάνει γρήγορα τα πρώτα κιλά, γιατί παρατηρείται αρχικά απώλεια των υγρών. Στη συνέχεια και εφόσον δεν καταναλωθούν υδατάνθρακες, ο οργανισμός αρχίζει να καίει το λίπος. Με τη διαδικασία αυτή παράγονται κετόνες, οι οποίες με τη σειρά τους μειώνουν το αίσθημα της πείνας και η δίαιτα συνεχίζεται με επιτυχία.

Όταν όμως οι κετόνες παραμένουν σε μεγάλες συγκεντρώσεις στο αίμα, μπορούν να δημιουργήσουν πολλές παρενέργειες.

Οι πιο συνηθισμένες είναι πονοκέφαλοι, ευερεθιστότητα, κόπωση και κακή διάθεση. Επίσης μπορεί να προκληθούν προβλήματα στα νεφρά και καρδιακές αρρυθμίες.

Η συχνή κατανάλωση πρωτεϊνών αυξάνει τη χοληστερίνη, γεγονός που μπορεί να βλάψει τα αγγεία και την καρδιά.

Αυτό μπορεί να αποφευχθεί εάν επιλεγούν τροφές όπως το άπαχο γάλα, το κοτόπουλο, τα ψάρια και το ασπράδι του αυγού, ενώ θα πρέπει να αποφεύγονται το χοιρινό και το βοδινό κρέας, σαν πηγή πρωτεΐνης. Τα λίπη που προέρχονται από τα ψάρια και τους ξηρούς καρπούς μπορεί να ανεβάσουν τα λιπίδια του αίματος, αλλά πρόκειται κυρίως για τα ωφέλιμα Ω3 και Ω6 λιπαρά.

Η πλήρης διακοπή της κατανάλωσης των υδατανθράκων μπορεί να είναι επωφελής για την απώλεια κιλών, μακροχρόνια όμως βλάπτει την υγεία. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι ειδικοί δεν την συνιστούν για πάνω από δυο μήνες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή: onmed.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.