Φρούτα και λαχανικά: Μπορούν μας βοηθήσουν να ζήσουμε περισσότερο;

Φρούτα και λαχανικά: Μπορούν μας βοηθήσουν να ζήσουμε περισσότερο;

«Ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα». Αυτή είναι μια φράση που όλοι μας έχουμε ακούσει από τη γιαγιά μας ή τη μητέρα μας. Και μάλλον κάτι θα ήξεραν, καθώς τα οφέλη για την υγεία μας από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι πολλά.

Πέρα από τις βιταμίνες και τα ανόργανα στοιχεία που περιέχουν σε αφθονία τα φρούτα και τα λαχανικά, είναι επίσης εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών συστατικών που συμβάλλουν στην προστασία των κυττάρων από καταστροφικούς παράγοντες. Για το λόγο αυτό, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συνδέεται μέσα από πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες με προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα και πολλές μορφές καρκίνου.

Πρόσφατη ερευνητική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition (Bellavia και συν., 2013) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αυξάνει σημαντικά το προσδόκιμο επιβίωσης. Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες στη μελέτη που κατανάλωναν τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών έζησαν περίπου 3 χρόνια περισσότερο από εκείνους που δεν κατανάλωναν καθόλου φρούτα και λαχανικά. Αντίθετα, τα άτομα που κατανάλωναν 1 μερίδα καθημερινά έζησαν 1,5 χρόνο λιγότερο από εκείνους που κατανάλωναν 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά.

Έτσι λοιπόν, η κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών καθημερινά είναι από τις πρώτες αλλαγές που θα πρέπει να κάνετε στη διατροφή σας, αν θέλετε να ακολουθήσετε ένα πιο υγιεινό διατροφικό πρότυπο. Ακολουθούν μερικές συμβουλές:

• Διαλέγετε πάντα τα φρούτα και τα λαχανικά με βάση την εποχή τους, προκειμένου να απολαμβάνετε τα οφέλη τους σε μεγαλύτερο βαθμό.

• Προσπαθείτε να καταναλώνετε τα λαχανικά ωμά, κι εκείνα που δεν τρώγονται ωμά, καλό είναι να μην τα μαγειρεύετε σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι θα διατηρήσετε όσο γίνεται τα θρεπτικά τους συστατικά.

• Μην αμελείτε τις σαλάτες στα γεύματά σας. Με κάθε κυρίως γεύμα έχετε πάντα στο τραπέζι ένα μεγάλο μπολ σαλάτας για όλη την οικογένεια.

• Αν δεν μπορείτε να καταναλώνετε πολλά φρούτα μέσα στην ημέρα, δοκιμάστε τα smoothies, που είναι ένας πρακτικός τρόπος για να καταναλώσουμε 2-3 φρούτα στη στιγμή.

• Προσθέτετε διάφορα λαχανικά στις συνταγές σας ακόμα και αν δεν το έχετε συνηθίσει.

Ευσταθία Παπαδά

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)

Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &

University College London (UCL)

Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή: mothersblog.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.