ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Τι κρύβεται πίσω από τη λιγούρα για γλυκά και πως αντιμετωπίζεται

Τι κρύβεται πίσω από τη λιγούρα για γλυκά και πως αντιμετωπίζεται

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν μπορούν να αντισταθούν σε κανέναν γλυκό πειρασμό και, πολλές φορές, προτιμούν να φάνε οποιοδήποτε γλυκό από αλμυρό έδεσμα. Παρ’ ολ’ αυτά, σίγουρα δεν είμαστε οι πρώτοι που σας λέμε ότι η υπερκατανάλωση των γλυκών δεν σας κάνει καλό. Η διαιτολόγος- διατροφολόγος, Κλεοπάτρα Αρέστη,  εξηγήσει το λόγο που δεν μπορούμε να σταματήσουμε να τρώμε γλυκά και μας βοηθάει να περιορίσουμε την κατανάλωσή τους.

Για ποιο λόγο θα πρέπει κανείς λοιπόν να αποφεύγει τα γλυκά;

Περιέχουν αρκετές θερμίδες. Καθώς τα περισσότερα περιέχουν πολύ λίπος όπως κρέμα γάλακτος ή σαντιγί ή βούτυρο αλλά και πολλή ζάχαρη ή σιρόπι ζάχαρης, είναι πηγή πολλών θερμίδων που όταν είναι παραπάνω από αυτές που χρειαζόμαστε, αποθηκεύονται στις λιπαποθήκες μας, οι οποίες μεγαλώνουν και αυξάνει το βάρος μας.

Η ζάχαρη και τα περισσότερα γλυκά ανήκουν στη κατηγορία των “κενών θερμίδων”, είναι δηλαδή τρόφιμα που έχουν κυρίως θερμίδες και μόνο μικρή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, άρα δεν προσφέρουν πολλά παραπάνω στον οργανισμό. Είναι οπότε προτιμότερο να φάμε κάτι άλλο που και θα μας χορτάσει καλύτερα αλλά θα μας προσφέρει περισσότερα θρεπτικά συστατικά

Αυξάνουν τους δείκτες φλεγμονής και μαζί με το υπερβάλλον βάρος αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων σε άτομα με προδιάθεση.

Για ποιο λόγο αναζητάτε περισσότερα γλυκά από τους φίλους σας;

Κακή ποιότητα ύπνου

Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τις ορμόνες του στρες στον οργανισμό και δημιουργεί συχνότερα την ανάγκη για κάτι που θα μας δώσει γρήγορα ενέργεια (καθώς ο οργανισμός δεν παίρνει επαρκή ενέργεια από τον ύπνο), άρα τρώμε γλυκά.

Κακή σύσταση γευμάτων

Οι απλοί υδατάνθρακες (ζάχαρη, χυμοί, αναψυκτικά κτλ) ανεβάζουν το σάκχαρο στο αίμα γρήγορα, και το ίδιο γρήγορα φεύγουν από το αίμα προκαλώντας την αίσθηση “υπογλυκαιμίας” ή πείνας. Με αυτό τον τρόπο το να τρώμε γλυκά μας προκαλεί το να τρώμε ακόμα περισσότερα και να παίρνουμε επιπλέον θερμίδες.

Ψυχολογικοί παράγοντες

Πολύ συχνά η γλυκιά γεύση συνδέεται στη σκέψη μας με μια γρήγορη ευχαρίστηση (θα φάω ένα γλυκό τώρα που είμαι στεναχωρημένος και θα μου περάσει). 

Τα συναισθήματα που μπορεί να μας οδηγούν στην αναζήτηση μιας γρήγορης ευχαρίστησης είναι η λύπη, το άγχος, η στεναχώρια, ακόμα και η ανία. Αφού καταναλώσουμε το γλυκό όμως συχνά βλέπουμε ότι δεν μας βοήθησε καθόλου, γιατί η ευχαρίστηση που πήραμε ήταν στιγμιαία αλλά το πρόβλημα παραμένει. Είναι πιθανό να κάναμε το πρόβλημα χειρότερο τρώγοντας και κάτι που μας

γέμισε θερμίδες. Θα πρέπει λοιπόν να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματά μας και να μάθουμε να βρίσκουμε άλλες διεξόδους εκτός των γλυκών για να τα λύνουμε ή να τα επεξεργαζόμαστε

Προ-εμμηνορυσιακο σύνδρομο ή άλλες παθήσεις

Πολλές γυναίκες νιώθουν εντονότερη την επιθυμία για να καταναλώσουν γλυκά τις ημέρες πριν τον κύκλο τους. Αυτό μπορεί να διορθωθεί με καλύτερη, ισορροπημένη διατροφή και με τη χρήση κάποιων εξειδικευμένων συμπληρωμάτων

Τι μπορείτε να κάνετε

Εάν θέλετε να σπάσετε τον φαύλο κύκλο της κατανάλωσης των γλυκών, η κ. Αρέστη συστήνει να προσπαθείτε τα γεύματά σας να συνοδεύονται πάντα από φρούτα ή λαχανικά. Ενώ, μπορείτε να αντικαταστήσετε το λευκό ψωμί με ολικής άλεσης. Μέσα στην ημέρα, καλό είναι να καταναλώνετε πολλά φρούτα, ειδικά όταν νιώθετε την ανάγκη να φάτε κάτι γλυκό. Επιπλέον, ένα ημερολόγιο καταγραφής γευμάτων θα σας βοηθήσει να γνωρίζετε στο τέλος κάθε ημέρας τι ακριβώς έχετε καταναλώσει ή τι έγινε ή νιώσατε πριν καταναλώσετε γλυκό.

Αν παρατηρήσετε ότι παράγοντες άλλοι όπως είναι το άγχος, η στεναχώρια, η ανία ή ο εκνευρισμός σας οδηγούν στο να φάτε κάτι γλυκό, τότε συζητήστε το θέμα με κάποιο ειδικό. Σε περιόδους όπου τρώτε πολλά γλυκά όπως πριν τον μηνιαίο κύκλο, φροντίστε να πίνετε λιγότερη καφεΐνη, να τρώτε μικρά και συχνά γεύματα, να τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά και ολικής άλεσης προϊόντα, και αν χρειαστεί να πάρετε ένα εξειδικευμένο συμπλήρωμα βιταμινών που θα σας συστήσει η διαιτολόγος σας.

Τι να κάνετε όταν νιώσετε ότι θέλετε να φάτε κάτι γλυκό:

• Πιείτε πρώτα ένα ποτήρι νερό. Συχνά, όταν είμαστε αφυδατωμένοι, ο οργανισμός τείνει να μπερδεύει τη δίψα με την πείνα οπότε καταφεύγουμε στο φαγητό.

• Φάτε ένα φρούτο

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

• Αν θέλετε να φάτε για να ηρεμήσετε, προσπαθήστε να κάνετε κάτι άλλο που να σας ευχαριστεί όπως μια βόλτα, να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να πάρετε ένα τηλέφωνο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.