ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Το ξεπίκρισμα της ελιάς

Το ξεπίκρισμα της ελιάς

Όπως ίσως ήδη γνωρίζετε καμιά ελιά [εκτός της Θρουμπολιάς] δεν είναι βρώσιμη από την αρχή χωρίς επεξεργασία. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της ελευρωπαΐνης, πολυφαινόλης που αν και δεν είναι βλαβερή για τον οργανισμό μας εντούτοις είναι αρκετά πικρή. Έτσι οι ελιές για να γίνουν βρώσιμες θα πρέπει να απομακρυνθεί η ελευρωπαΐνη μέσω της διαδικασίας του ξεπικρίσματος που επίσημα γίνεται με δύο τρόπους.

Ο πρώτος είναι η εμβάπτιση των καρπών της ελιάς σε νερό για όσο διάστημα απαιτείται [μέρες, εβδομάδες, μήνες] ανάλογα με την ποικιλία και το μέγεθος της ελιάς. Η ελευρωπαΐνη είναι υδατοδιαλυτή και απομακρύνεται με το νερό αρκεί αυτό να αλλάζεται καθημερινά. Ο τρόπος αυτός ενδείκνυται περισσότερο για οικιακή παραγωγή ενώ η δοκιμή είναι ο καλύτερος τρόπος ελέγχου του ξεπικρίσματος.

Ο δεύτερος τρόπος είναι η επεξεργασία τους, δηλαδή ένας τύπος ξεπλύματος με καυστικό Νάτριο [ΝαΟΗ]. Η διαδικασία αυτή διαρκεί μερικές ώρες και κατόπιν απαιτεί σωστό και καλό πλύσιμο ώστε να απομακρυνθεί κάθε ίχνος νατρίου από τους καρπούς. Η διαδικασία αυτή είναι ευρέως διαδεδομένη στις μεγάλες, εμπορικές παραγωγές και κυρίως στο ξεπίκρισμα της πράσινης ελιάς ισπανικού τύπου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μετά το ξεπίκρισμα ακολουθεί η διαδικασία της ζύμωσης σε άλμη που τελικά θα κάνει την ελιά βρώσιμη και απολαυστική.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.