ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Δείτε τι προκαλεί στον οργανισμό μας μόνο ένα σνακ την ημέρα!

Δείτε τι προκαλεί στον οργανισμό μας μόνο  ένα σνακ την ημέρα!

Οι διαιτολόγοι και οι διατροφολόγοι συνήθως δίνουν έμφαση στο μέτρο προκειμένου να προστατεύσουμε την υγεία μας από δυσμενείς επιπτώσεις. Λίγο αλκοόλ, λίγα λιπαρά και λίγη σοκολάτα θεωρητικά δεν βλάπτουν σε καθημερινή βάση, ωστόσο μια νέα μελέτη έρχεται δυστυχώς να ανατρέψει αυτόν τον παγιωμένο κανόνα.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση FASEB, ακόμη και ένα ανθυγιεινό γεύμα ή σνακ την ημέρα είναι αρκετό για να απορρυθμίσει την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα της χοληστερόλης και το ζάχαρο.

Η καθημερινή κατανάλωση μίας μόνο λιχουδιάς, διαπίστωσαν οι ερευνητές, μπορεί να πυροδοτήσει την εκδήλωση του μεταβολικού συνδρόμου ακόμη και σε απολύτως υγιή άτομα. Για τα άτομα που έχουν ήδη λάβει επίσημη διάγνωση για το σύνδρομο, ένα θερμιδοφόρο έδεσμα συνοδεύεται από σημαντική επιδείνωση των συμπτωμάτων.

Ως μεταβολικό σύνδρομο ορίζεται ένα σύνολο δυσμενών εκβάσεων που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την αυξημένη αρτηριακή πίεση (υπέρταση), την αυξημένη χοληστερόλη, τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τη συσσώρευση λίπους γύρω από τη μέση. Απόρροια του μεταβολικού συνδρόμου μακροπρόθεσμα είναι ο αυξημένος κίνδυνος εμφράγματος, εγκεφαλικού και διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η «οξεία» επίδραση των ανθυγιεινών γευμάτων και σνακ στην υγεία είναι αμελητέα, ωστόσο μακροπρόθεσμα οι αρνητικές συνέπειες συσσωρεύονται και «συναινούν» σε εξαιρετικά δυσμενείς εκβάσεις.

Οι ερευνητές κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα έπειτα από μελέτη σε ομάδα υγιών ανδρών και ανδρών που είχαν λάβει διάγνωση για μεταβολικό σύνδρομο. Αιματολογικά δείγματα ελήφθησαν από όλους τους συμμετέχοντες πριν και μετά την κατανάλωση ενός μίλκσεϊκ με πολλά λιπαρά. Μετρήθηκαν 61 βιοδείκτες-κλειδιά, όπως το ζάχαρο και τα επίπεδα χοληστερόλης.

Οι βιοχημικές διεργασίες που αφορούν στο μεταβολισμό των σακχάρων και των λιπαρών, καθώς και οι διεργασίες που αφορούν στην εκδήλωση φλεγμονής στο σώμα, φάνηκε να απορρυθμίζονται στην ομάδα του μεταβολικού συνδρόμου μετά την κατανάλωση του ανθυγιεινού ροφήματος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι υγιείς συμμετέχοντες κατανάλωναν επίσης για διάστημα τεσσάρων εβδομάδων σνακ συνολικής ενεργειακής αξίας 1.300 θερμίδων ημερησίως, όπως σοκολάτες και κρακεράκια. Παρατηρήθηκαν μεταβολές στις ορμόνες που ελέγχουν το μεταβολισμό των σακχάρων και των λιπαρών αλλά και στα επίπεδα φλεγμονής και σε αυτήν την ομάδα. Οι μεταβολές στην ομάδα αυτή, σημειώνουν οι ερευνητές, μοιάζουν με τις ανεπαίσθητες συνέπειες που παρατηρούνται κατά την αρχική εκδήλωση του μεταβολικού συνδρόμου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.