Έρευνα: Ελλιπείς οι γνώσεις των Ελλήνων σε θέματα διατροφής!

Έρευνα: Ελλιπείς οι γνώσεις των Ελλήνων σε θέματα διατροφής!

Σε…παραμορφωμένο καθρέφτη κοιτάζονται οι Έλληνες και οι Ελληνίδες. Ένας στους τρεις υπέρβαρους Έλληνες θεωρεί τα κιλά του φυσιολογικά και μία στις δύο αδύνατες Ελληνίδες θεωρεί ότι είναι υπέρβαρη. Η διατροφική συμπεριφορά απασχολεί τους Έλληνες αλλά κυρίως έπειτα από την εμφάνιση προβλημάτων υγείας ή συνδέεται με γενικότερες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους όπως πχ είναι η διακοπή του καπνίσματος.

Πρόκειται για μερικά από τα συμπεράσματα έρευνας για τις διατροφικές επιλογές και αντιλήψεις υγιών και ασθενών ανηλίκων στην Ελλάδα, η οποία εκπονήθηκε από τον μη κυβερνητικό φορέα ΑΚΟΣ. Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 2.012 άτομα, με μέσο όρο ηλικίας τα 40 έτη. Εξ αυτών το 28,9% δήλωσαν καπνιστές, το 36,7% πρώην καπνιστές και το 33,7% μη καπνιστές. Επίσης, το 63,7% δήλωσαν υγιείς και το 36,3% δήλωσαν μία ασθένεια όπως: διαβήτης τύπου Ι, διαβήτης τύπου ΙΙ, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, αυτοάνοσο, νόσος Crohn, ελκώδη κολλίτιδα, νεφροπάθεια, καρκίνος.

Τι δείχνει η έρευνα

Το 67,23% δήλωσε ότι δεν βρίσκεται σε κάποιο διατροφικό πρόγραμμα – δίαιτα ενώ το 32,77% ακολουθούσε κάποια διατροφή – δίαιτα για απώλεια βάρους ή λόγω ασθένειας. Μόνο το 6,17% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι συμβουλεύεται διατροφολόγο αυτήν την περίοδο ενώ το 42,91% δήλωσε ότι δεν έχει συμβουλευτεί ποτέ διατροφολόγο διότι θεωρεί πως δεν του χρειάζεται.

Με την αύξηση της ηλικίας – κυρίως μετά τα 40 έτη – αυξάνεται και ο βαθμός συμμόρφωσης στην ορθή διατροφική συμπεριφορά. Οι άνω των  40 ετών απευθύνονται σε διαιτολόγο για διατροφή – δίαιτα κατόπιν σύστασης του θεράποντος ιατρού ενώ οι νεότεροι με δική τους πρωτοβουλία.

Οι μη καπνιστές ή οι πρώην καπνιστές έχουν καλύτερη διατροφική συμπεριφορά σε σχέση με τους καπνιστές. Όσοι διέκοψαν το κάπνισμα βελτίωσαν και τη διατροφή τους.

Άγνωστη λέξη το… πρωινό

Το πρωινό και το δεκατιανό δεν αποτελούν προτεραιότητα των Ελλήνων. Ένας στους δύο παραλείπει πρωινό και δεκατιανό. Μόνο 4 στους 10 λαμβάνουν κανονική ποσότητα πρωινού. Κύριο γεύμα είναι το μεσημεριανό (80%) και ακολουθεί το βραδινό (54%). Επτά στους δέκα προετοιμάζουν το φαγητό στο σπίτι πάνω από 5 φορές την εβδομάδα και το 66,88% γευματίζει στο σπίτι με κάποιο μέλος της οικογένειας.

Σημαντικό ποσοστό, 46,39%,  τρώνε εκτός σπιτιού 1-4 φορές τον μήνα με συντροφιά και το 21,63% τρώνε εκτός σπιτιού  με παρέα, μία φορά την εβδομάδα.

 Όσον αφορά στις διατροφικές επιλογές: το ελαιόλαδο πρωταγωνιστεί στις προτιμήσεις τους (73,24%). Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι καταναλώνουν φέτα (62%) και κίτρινα τυριά (54%) με πλήρη λιπαρά αλλά επιλέγουν γιαούρτι και γάλα χαμηλών λιπαρών.  Ποσοστό 60% δήλωσε ότι καταναλώνει σπανιότερα από  μία φορά το μήνα αναψυκτικά light και το 72,3% δήλωσε ότι καταναλώνει σπανιότερα από μία φορά το μήνα αναψυκτικά με ζάχαρη (regular).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το ερωτηματολόγιο υλοποιήθηκε για λογαριασμό της ΑΚΟΣ από την Πρόεδρό της Ακτινοθεραπευτή – Ογκολόγο Δρ. Δέσποινα Κατσώχη σε συνεργασία με τους Κλινικούς Διατροφολόγους PhDc. Χαρίλαο Δημοσθενόπουλο, Δρ. Αλεξία Κατσαρού, Δρ. Μιχάλη Χουρδάκη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.