Δείτε τι έτρωγε ο Μέγας Αλέξανδρος και ήταν αήττητος!

Δείτε τι έτρωγε ο Μέγας Αλέξανδρος και ήταν αήττητος!

Οι ηγετικές του ικανότητες είναι γνωστές στα πέρατα του κόσμου, αφού οι κατακτήσεις του αποτέλεσαν το θεμέλιο λίθο της Ελληνιστικής εποχής των βασιλείων των Διαδόχων και Επιγόνων του. Υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους στρατηγούς στην ιστορία, και κατά την περίοδο των 13 ετών της βασιλείας του (336 – 323 π.Χ.) κατέκτησε το μεγαλύτερο μέρος του τότε γνωστού κόσμου (Μικρά Ασία, Περσία, Αίγυπτο κλπ), φτάνοντας στις παρυφές της Ινδίας, και χωρίς να έχει ηττηθεί σε μάχη που ο ίδιος συμμετείχε. Οι Αλεξανδρινοί χρόνοι αποτελούν το τέλος της κλασσικής αρχαιότητας και την απαρχή της περιόδου της παγκόσμιας ιστορίας γνωστής ως Ελληνιστικής.

Ποιο ήταν λοιπόν το μυστικό της διατροφής του;

Το Ιπποφαές είναι γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες από την αρχαιότητα. Οι πρώτες αναφορές εμφανίζονται τον 4ο αιώνα π.Χ. σε κείμενα του Θεόφραστου αλλά και του Διοσκουρίδη, πατέρα της Φαρμακολογίας. Από τότε μέχρι σήμερα, το Ιπποφαές έχει μπει στην κατηγορία των υπερ-τροφών (superfoods).

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, το Ιπποφαές αποτελούσε μέρος της διατροφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των στρατιωτών του, οι οποίοι είχαν παρατηρήσει ότι τα άρρωστα και τραυματισμένα άλογα θεραπεύονταν, τρώγοντας τα φύλλα του φυτού. Άλλωστε, από εκεί προέρχεται και το όνομά του, αφού οι λέξεις ίππος και φάος σημαίνουν λαμπερό άλογο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που γνωρίζουν την ιστορία με την εξημέρωση του αγαπημένου αλόγου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Βουκεφάλα, όπως και την ιδιαίτερη αγάπη του για την ιππασία. Εξάλλου, η μυώδης διάπλαση του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι γνωστή και έχει αποτυπωθεί σε όλα τα αγάλματα που τον απεικονίζουν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το Ιπποφαές, μετά από αυτή την ανακάλυψη έγινε το απαραίτητο τονωτικό των πολεμιστών σε κάθε εκστρατεία, προσφέροντάς τους μεγαλύτερη αντοχή και δύναμη.  Το εύρος της επιρροής του κατατάσσει τον Μέγα Αλέξανδρο μεταξύ των κορυφαίων παγκοσμίων προσωπικοτήτων όλων των εποχών, μαζί με το δάσκαλό του Αριστοτέλη και αυτό οφείλεται σίγουρα και στη διατροφή του. 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.