110 Νομπελίστες εναντίον της Greenpeace για το χρυσό ρύζι

110 Νομπελίστες εναντίον της Greenpeace για το χρυσό ρύζι

Περισσότεροι από 100 Νομπελίστες, ζητούν με ανοιχτή επιστολή τους που δημοσιεύτηκε στο internet την απόρριψη της καμπάνιας της Greenpeace, που αφορά τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και ειδικά το χρυσό ρύζι.

Συγκεκριμένα, οι υπογράφοντες -μεταξύ των οποίων Νομπελίστες της Ιατρικής, της Βιολογίας και της Χημείας-, ζητούν από την Greenpeace να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα υπεύθυνων επιστημονικών οργανισμών και των ρυθμιστικών αρχών, «που έχουν αποδείξει επανειλημμένως ότι οι καλλιέργειες και τα τρόφιμα που είναι βελτιωμένα χάρη στην βιοτεχνολογία είναι το ίδιο ασφαλή, αν όχι περισσότερο, από εκείνα που προέρχονται από οποιαδήποτε άλλη μέθοδο παραγωγής». Μάλιστα, ζητούν από την οργάνωση να εγκαταλείψει την συγκεκριμένη εκστρατεία.

ryziΕπιπλέον, καλούν τις κυβερνήσεις όλων των χωρών να καταδικάσουν την καμπάνια και να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να «επιταχύνουν την πρόσβαση των καλλιεργητών σε όλα τα μέσα της σύγχρονης βιολογίας». «Η αντίδραση που στηρίζεται στο συναίσθημα και τον δογματισμό και αμφισβητείται από τα γεγονότα πρέπει να σταματήσει», γράφουν στην επιστολή τους.

Σημειώνεται ότι το χρυσό ρύζι είναι ένα νέο είδος ρυζιού εμπλουτισμένο με β-καροτένιο και μπορεί να περιορίσει ή ακόμη και να εξαλείψει θανάτους και ασθένειες που προέρχονται από την έλλειψη βιταμίνης A, από την οποία υποφέρουν εκατομμύρια άνθρωποι ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Σε απάντησή της η Greenpeace πάλι, απέρριψε τις κατηγορίες που αφορούν το χρυσό ρύζι, τονίζοντας ότι η αποτελεσματικότητά του στην αντιμετώπιση της έλλειψης βιταμίνης A δεν είναι αποδεδειγμένη. «Οι εταιρείες ασκούν πιέσεις για το χρυσό ρύζι για να ανοίξουν τον δρόμο σε συνολική έγκριση για άλλες γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η ανοικτή επιστολή, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα supportprecisionagriculture.org

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.