Τί πρέπει να αποφεύγετε εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη

Τί πρέπει να αποφεύγετε εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη

Στις μέρες μας η τροφική δυσανεξία είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει πάρα πολύ τους καταναλωτές και την βιομηχανία τροφίμων. Ως δυσανεξία στη λακτόζη ορίζεται η αδυναμία του οργανισμού να μεταβολίσει τη λακτόζη, το βασικό σάκχαρο του γάλακτος. Αυτή η αδυναμία οφείλεται στην έλλειψη του ενζύμου λακτάση, που κανονικά παράγεται από κύτταρα του λεπτού εντέρου.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, τα άτομα που πάσχουν από δυσανεξία στη λακτόζη παρουσιάζουν φούσκωμα και αίσθημα δυσφορίας στην κοιλιακή χώρα, όπως υπερβολικά αέρια ή μετεωρισμό, πόνο (κράμπες), ναυτία και υδαρείς κενώσεις. Η βαρύτητα των συμπτωμάτων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες συμπεριλαμβανομένου και του επιπέδου της δυσανεξίας στη λακτόζη που παρουσιάζει κάθε άτομο, τη λακτόζη που καταναλώνει, την ηλικία του και την εθνοτική του καταγωγή.

ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ ΣΤΗ ΛΑΚΤΟΖΗ;

Τα ποσοστά δυσανεξίας στη λακτόζη ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή του κόσμου. Κυμαίνονται περίπου στο 2-15% στη Βόρεια Ευρώπη, έως 70% στη Σικελία, και πάνω από 90% σε κάποιες χώρες τις Ασίας και της Αφρικής. Επίσης, έρευνες έχουν αποδείξει ότι το 6% του γενικού παιδικού πληθυσμού πάσχει από δυσανεξία στη λακτόζη, ενώ περίπου το 40% των επίμονων κοιλιακών πόνων των παιδιών μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη λακτάσης.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ

Τα άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη θα πρέπει να προσέχουν τη διατροφή τους. Θα πρέπει να αποφεύγουν τα μη ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, που είναι οι φυσικές πηγές λακτόζης. Τα ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν αποτελούν τόσο μεγάλο πρόβλημα, επειδή τα άφθονα βακτηρίδια του γαλακτικού οξέος που περιέχονται στα προϊόντα αυτά αφομοιώνουν τη λακτόζη.

Είναι πολύ σημαντικό να διαβάζονται προσεκτικά οι διατροφικές ετικέτες, όχι μόνο για να βλέπουμε εάν τα τρόφιμα περιέχουν γάλα ή λακτόζη, αλλά και για το αν περιέχουν ορό γάλακτος, πέτσα γάλακτος, υποπροϊόντα γάλακτος, ξηρά στερεά γάλακτος και ξηρό γάλα σε σκόνη.

Εάν οποιοδήποτε από τα παραπάνω συστατικά αναγράφεται σε κάποια διατροφική ετικέτα, το προϊόν περιέχει λακτόζη και πρέπει να αποφεύγεται.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.