Τα μέρη του χοιρινού και πώς να τα εντάξετε στο μενού σας

Τα μέρη του χοιρινού και πώς να τα εντάξετε στο μενού σας

Το χοιρινό είναι ένα ζώο παμφάγο, από το οποίο προκύπτουν αμέτρητες συνταγές. Είναι ένα κατοικίδιο το οποίο εκτρέφεται στα περισσότερα μέρη της γης.

Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε τα τμήματα του χοιρινού, καθώς και τη χρήση του καθενός από αυτά.

Μπούτι (ζαμπόν)

Πίσω από την κοιλιά και έως την ουρά του χοιρινού βρίσκεται το μπούτι.

Προσφέρει προϊόντα όπως το ζαμπόν, το χοιρομέρι, το τρανς, το κιλότο, το στρογγυλό, το νουά.

Ενδείκνυται για μαγειρευτό φαγητό στην κατσαρόλα όπως λεμονάτο, κοκκινιστό ή για το φούρνο. Επίσης από τα καθαρά σημεία στο μπούτι προέρχεται και το σνίτσελ.

Σπάλα (ρακέτα ή παλέτα)

Στα μπροστινά άκρα του ζώου, βρίσκεται η σπάλα. Είναι επίσης γνωστή με τις ονομασίες ρακέτα ή παλέτα. Μαγειρεύεται στην κατσαρόλα, ενώ πιο λεπτοκομμένη προσφέρεται για τηγανιά.

Μπριζόλες ράχης-σβέρκου

Οι μπριζόλες τεμαχίζονται σε κομμάτια πάχους με τομή κάθετη προς τη σπονδυλική στήλη. Έχουν κόκκαλο και συνήθως ψήνονται στη σχάρα, στο φούρνο και στο τηγάνι. Από αυτές προέρχεται το λαρδί.

Στήθος-κοιλιά (παντσέτα)

Πίσω από τη σπάλα βρίσκεται το πίσω μέρος του στήθους και η κοιλιά.

Επίσης πριν το καρέ του χοιρινού βρίσκεται η τραβέρσα ή φαλτσέτα.

Η πανσέτα είναι αρκετά λιπαρό μέρος του ζώου, ενώ μας δίνει και μπριζολάκια ιδανικά για μαγείρεμα στο τηγάνι. Από το ίδιο σημείο προέρχεται το μπέικον και αρκετά ακόμα αλλαντικά, ενώ είναι ένα κομμάτι που προσφέρεται για κοντοσούβλι.

Κότσι μπρος και πίσω

Το κότσι βρίσκεται από το γόνατο του χοιρινού και κάτω. Πρόκειται για ένα κρέας κατάλληλο για αργό ψήσιμο είτε για κατσαρόλα είτε για βραστό.

Είναι το φιλέτο του χοιρινού. Κρέας κατάλληλο για ψητό, στον ατμό, σνίτσελ ή εσκαλόπ.

Πόδι και ουρά

Χρησιμοποιούνται για πατσά, ενώ ταιριάζουν και με λαχανικά όπως το κουνουπίδι ή το λάχανο και μπορούν να γίνουν κοκκινιστά. Είναι το κομμάτι με την υψηλότερη ποσότητα ζελατίνης, με ικανότητα να πήζει εύκολα κατά το μαγείρεμα.

Αν και δεν έχει το μέγεθος της μοσχαρίσιας κάποιοι την κάνουν είτε βραστή είτε κοκκινιστή.

Κατηγορίες χοιρινών

– Χοιρινό Γάλακτος: αρσενικό ή θηλυκό μέχρι 20 κιλά.

– Γουρουνόπουλο, αρσενικό -ευνουχισμένο- άνω των 20 κιλών.

– Γουρουνοπούλα, θηλυκή, άνω των 20 κιλών.

– Γουρούνα, θηλυκή άνω των 50 κιλών που εκτρέφεται για αναπαραγωγή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

– Χοίρος ή κάπρος, αρσενικός άνω των 50 κιλών που εκτρέφεται για αναπαραγωγή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.