Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του παγωτού, παρέχουν πολύτιμο ασβέστιο, ένα μέταλλο απαραίτητο για υγιή δόντια και οστά. Ωστόσο, τα περισσότερα παγωτά είναι επίσης πλούσια σε ζάχαρη, η οποία είναι γνωστό πως ευθύνεται για την πρόωρη φθορά των δοντιών.
Η ζάχαρη προωθεί την καταστροφή του σμάλτου και τη συσσώρευση πλάκας, συμβάλλοντας μακροπρόθεσμα στην εκδήλωση περιοδοντικών παθήσεων.
Πώς μπορούμε λοιπόν να απολαύσουμε το παγωτό μας χωρίς να βλάψουμε τα δόντια μας;
Ο οδοντίατρος Σαμίρ Πατέλ συνιστά τη χρήση στοματικού διαλύματος με φθόριο μετά την κατανάλωση του παγωτού ώστε να μην παραμένει η ζάχαρη στη στοματική κοιλότητα και ιδίως ανάμεσα στα δόντια.
Ο Δρ Πατέλ αναφέρει επίσης ότι τα παγωτά δεν είναι οι μόνοι καλοκαιρινοί κίνδυνοι που απειλούν τα δόντια μας. Τα περισσότερα κοκτέιλ περιέχουν χυμούς φρούτων, οπότε είναι επίσης πλούσια σε σάκχαρα τα οποία αντιδρούν με τα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας παράγοντας οξέα που καταστρέφουν το σμάλτο. Στην περίπτωση αυτή, ο ειδικός προτείνει να πίνουμε ένα ποτήρι νερό μετά το κοκτέιλ ώστε να απομακρυνθεί μέρος των σακχάρων και παράλληλα να εξισορροπηθεί το pH του στόματος.
Πηγή: onmed.gr
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.